Diny van de Wijdeven op het consultatiebureau
Diny van de Wijdeven op het consultatiebureau Foto: Caroline van der Linden

Diny ziet eerste zuigelingen terug als moeder

Human Interest Zorg en Welzijn / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - In 1901 gingen in Den Haag voor het eerst de deuren open van het consultatiebureau. Het was een initiatief om de kindersterfte terug te dringen. Die was in die tijd schrikbarend hoog door slechte hygiëne en amper voorlichting over zuigelingenzorg. Later kwamen er steeds meer bureaus en jonge moeders maakten er dankbaar gebruik van. Anno nu, meer dan een eeuw verder kunnen we er nog steeds terecht met onze vragen over voeding, gedrag, slapen of opvoeden en is de zorg meer en meer uitgebreid. Hoewel niet verplicht door de overheid, gaat 98 procent van de jonge ouders er naartoe. Al met al dus een nuttig instituut met hardwerkende, speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen. Eén van deze mensen is Diny van de Wijdeven. Op 1 september 40 jaar werkzaam bij ons eigen consultatiebureau in Rooi. Reden genoeg dus om haar eens een bezoek te brengen en te vragen hoe zij die tijd ervaren heeft.

Door: Caroline van der Linden

Diny: "Het lijkt geen 40 jaar, het is zo'n afwisselend werk en ontzettend leuk om telkens met nieuwe jonge ouders in contact te komen. Ik ben ooit begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis en daarna al snel als wijkverpleegkundige in Oirschot. Ik werd aangenomen door de notabelen, toen nog het Wit-Gele Kruis. Ik kreeg er zelfs een huis bij, omdat ze in die tijd wilden dat de wijkverpleegkundige in het dorp woonde. Destijds deden we alles, naast aanstaande ouderbijeenkomsten verzorgen, zag ik ook zieke mensen en bejaarden aan het bed. Na hier acht jaar werkzaam te zijn geweest, begon ik als jeugdverpleegkundige in Rooi.

Inmiddels zijn we enkele jaren gefuseerd met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en zien wij de kinderen tot en met twaalf jaar." Diny, zelf ook moeder en inmiddels al oma, in haar vrije tijd dol op wandelen en zingen bij Theaterkoor Stem, besloot dat ze naast haar hobby's, zich wilde gaan specialiseren in borstvoeding. Ze draaide samen met haar vriendin moedergroepen. Diny vertelt: "Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding gaven kwamen bij mij thuis waar we informatie uitwisselden. In 2000 heb ik een opleiding gedaan en werd ik lactatiekundige, hierdoor kon ik vrouwen die borstvoeding gaven nog beter begeleiden. De belangrijkste ontwikkeling op dit gebied is dat er vanaf 1919 gevoed mocht worden onder werktijd. Dit ontstond tijdens de industriële revolutie doordat meer vrouwen gingen werken. In die tijd zouden kinderen doodgaan als ze geen borstvoeding kregen, omdat flesvoeding nog niet bestond."

Door de tijd heen zullen er toch zeker wel meer dingen veranderd zijn, daarom kijk ik samen met Diny terug naar de allereerste adviezen die zelfs nog voor haar tijd aan de jonge moeders werden gegeven, zijn deze nog steeds zo nuttig als gedacht?

Lees aanstaande woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding