Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Lezing over Market Garden

Algemeen

Meierijstad - In het kader van de Herdenking van 75 jaar Bevrijding in de nieuwe gemeente Meierijstad hebben de heemkundekringen in Meierijstad met de gemeente

Meierijstad afgesproken vanuit Platform Erfgoed Meierijstad gezamenlijk een aantal activiteiten te organiseren. Een van de gezamenlijke activiteiten is het organiseren van een lezing voor. De lezing zal worden gegeven door Frans Govers uit Uden over de door hem geschreven boek: "Operation Market Garden" Hoe Oost-Brabant wereldnieuws werd september – oktober 1944".

Het betrof een gecombineerde militaire operatie met als doel een snelle bezetting van het Duitse Ruhrgebied. De opzet is het leggen van een tapijt luchtlandingstroepen in door Duitsers bezet gebied langs de lijn Eindhoven – Son – Sint Oedenrode – Veghel – Uden – Grave – Nijmegen en Arnhem. Het Tweede Britse Leger dient vanaf Valkenswaard over de door parachutisten bezette bruggen op te rukken naar de kust van het IJsselmeer. Deze weg wordt de "Corridor". De luchtlandingsoperatie krijgt de naam "Market"; de grondaktie wordt "Garden" genoemd.
Op 9 september a.s. bespreekt Frans Govers voor alle inwoners van Meierijstad in Cultureel Centrum 't Spectrum de betekenis voor Zuid Nederland in het algemeen en voor Meierijstad in het bijzonder, waarbij Sint Oedenrode, Veghel en Schijndel de revue passeren. De eerste twee genoemde plaatsen worden bevrijd als gevolg van Market Garden; Schijndel betaalt een zware prijs aan deze zelfde militaire operatie. En Market Garden als geheel loopt uit op een drama. Meierijstad komt aan de orde met indrukwekkende beelden en nieuwe informatie. Nog steeds na al die jaren.
Dr. Frans Govers is geen onbekende. Hij publiceert sinds de jaren '70 en is nog steeds actief te midden van ons. Zijn publicaties over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en Zuid-Nederland in het bijzonder betreffen "Corridor naar het Verleden" met de bevrijding van Zuid-Nederland en het verzet in Oost-Brabant; "Pyjama House" over de pilotenhulp in onze regio en tenslotte "Stemmen uit Dachau", waarin veel geestelijken in onze regio een rol spelen. Zijn publicaties worden sinds het verschijnen veel geraadpleegd en geciteerd.

In verband hiermee dient iedereen zich aan te melden voor een kaartje via de website: www.heemkundekringschijndel. Ga naar het 'contactformulier secretariaat' voer de gegevens in en vermeld bij 'Onderwerp': kaartje voor de lezing van 9 september 2019. Het kaartje kost €2,00 per stuk en dat bedrag dient overgemaakt te worden op Rabobanknummer: NL75RABO 01671 80630 van de heemkundekring Schijndel o.v.v. kaartje lezing 09.09.19. Degenen voor wie het niet mogelijk is om een kaartje digitaal aan te vragen, kan dat telefonisch doen bij Jan Aalders, secretaris van PEM. Telefoon: 073-5474566 of 06-23103883. Hebt u vragen dan kunt u ook bij hem terecht.