Huwelijk Willem Wijnen en Caroline Maussen
Huwelijk Willem Wijnen en Caroline Maussen

Willem Wijnen; een Rooienaar van geboorte

Algemeen

Sint-Oedenrode - Willem Wijnen (1880-1944) ging na het overlijden zijn vader Gerard in 1897 te Sint-Oedenrode met zijn moeder naar Veghel. Daar bekleedde hij het ambt van secretaris ter secretarie der gemeente Veghel. Hij huwde in 1909 met Caroline Maussen en verhuisde in 1910 naar Asten. Het jaar daarop werd Willem aangesteld tot burgemeester van Asten. Na 30 jaar burgemeester van Asten, werd hij samen met de burgemeester van Someren augustus 1944 om het leven gebracht.       

H. Kromhout 21 jaar uit Haarlem was degenen die de dodelijke schoten op burgemeester Wijnen loste. Tegen hem werd de doodstraf geëist, wat later omgezet werd in levenslang, eind jaren 50 van de vorige eeuw kwam hij op vrije voeten. Zijn echtgenote Caroline raakte zwaar gewond tijdens de bevrijding van Asten en stierf ruim een maand later. Hun jongste kind was de vader van Eric Wijnen, kleinzoon van de vermoorde burgemeester die zijn verhaal doet op:https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/willem-wijnen

De familie Wijnen tabaksfabrikanten, behoorde tot de notabelen van Sint-Oedenrode. En de eerste van deze tak in Sint-Oedenrode was Gerard Wijnen. Hij kwam vanuit Lierop naar Sint-Oedenrode, en huwde in 1796 Geradina Brox.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van a.s. woensdag

Willem Wijnen 1880-1944