Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: c34850
Foto: Jos van Nunen
Historie

17 september 1944: een ooggetuigenverslag

Sint-Oedenrode - Zondag 17 september 1944 was een rustige en mooie herfstdag. Ik was 9 jaar oud en zat in de "noodkerk" te Sint-Oedenrode, destijds het Patronaatsgebouw naast de pastorie. Kapelaan Teurlings is met zijn wekelijkse preek bezig. Zoals gewoonlijk danst hij heen en weer en regelmatig zwaaien zijn armen in het rond. Wij wachten rustig af of het hem lukt er een goed einde aan te breien. Het loopt deze keer heel anders!

Door: Ben Voets

Geheel onverwacht horen we van buiten een aanzwellend gebrom. Iedereen weet meteen dat het een vliegtuig is dat erg laag over vliegt. Maar dit is niet normaal. Het wordt steeds luider en luider en omdat er niemand nog iets van verstaat stopt de kapelaan met zijn preek en voltooit in een snel tempo de H. Mis. Sommige mensen verlaten intussen al de mis om te zien wat er daarbuiten gaande is.
Na afloop ren ik naar huis en vanaf de Hoef, onze straat, zie ik boven de Dommel talrijke vliegtuigen die allemaal in oostelijke richting vliegen. Ze vliegen langzaam en laag en een aantal trekt aan een kabel een ander klein vliegtuig achter zich mee. Dit kleine vliegtuig, dat een zweefvliegtuig blijkt te zijn, vliegt enkele meters hoger en zo nu en dan kan je door een klein rond raampje zien dat er mensen in zitten.
Het is een buitengewoon opwindend gebeuren en van de hele buurt staan de mensen daar langs de Dommelkant te roepen en te zwaaien. Daar komen onze bevrijders! Voor het middageten neemt niemand de tijd. Vroeg in de middag wordt vanuit Boxtel op de vliegtuigen geschoten. Wij zien dat aan de kleine wolkjes die rond die vliegtuigen ontstaan. Een wordt geraakt en verlaat met een grote boog de colonne. Het zweefvliegtuig cirkelt omlaag en even later ook het vliegtuig. Waar ze geland zijn weet ik niet. Korte tijd daarna verschijnen er twee jagers die daar in duikvlucht de Duitsers beschieten en in korte tijd dat geschut uitschakelen.
Rond 3 uur buigt er plotseling een aantal vliegtuigen, met zweefvliegers achter zich, naar het zuiden af richting Eindhoven en zien we dat een groot aantal parachutisten en zweefvliegtuigen naar beneden komt. Omdat ik niet mag gaan kijken ben ik op ons dak geklommen en vanaf de deksel van de lage schoorsteen heb ik daar lange tijd naar het schouwspel zitten kijken.

Lees woensdag verder in DMRK

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!