Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 6de184
Foto: Eefje Voets
Op de koffie bij...

Op zoek naar de kern en blik op de toekomst

Sint-Oedenrode - Wat is de meeste complexe zone van ons lichaam? Juist, ons brein. Dat zit zo ontzettend gecompliceerd in elkaar dat er makkelijk problemen ontstaan. Een stresslevel dat je niet onder controle kunt houden, een barrière ervaren bij het uiten van emoties, gewoonweg ongelukkig zijn, je draai niet kunnen vinden op je werk of… Belemmeringen zijn ontelbaar. Het bepaalt de teneur van iemands leven en daarom is het raar dat er zo lang een taboe heeft gerust op het zoeken naar de juiste coaching. Esther van der Heijden is bezig het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Om mensen te helpen. En dat doet ze op haar eigen manier in haar eigen praktijk: ESTHER.

Door: Jeroen van de Sande

De naam van haar praktijk past bij hoe Esther is. Normaal en nuchter. "Brabantse nuchterheid", zoals ze het zelf noemt. We zitten in haar geordende woonkamer aan de Marijnenstraat. "Ik wil graag voor dit interview iets meer van mij als persoon laten zien", legt de geboren Rooise op tafel. Ze heeft een lange weg afgelegd om tot dit punt te komen. "Coachpraktijken schieten als paddenstoelen uit de grond. Vaak zijn ze niet gecertificeerd. Ik wilde per se eerst de nodige ervaring op doen en de opleiding doorlopen tot erkend coach om de mensen echt goed te kunnen helpen." Esther deed ruime ervaring op binnen het HR-werkveld, is NOBCO coach en bezit zowel het NLP Practitioner diploma als de beroepsopleiding tot professioneel coach. Ondertussen bijt ze zich nog steeds vast in de boeken om bij te scholen en start wederom met een opleiding. Sinds februari brengt ze alle opgedane kennis en ervaring tot uiting. Toen zag haar praktijk het levenslicht.

"In mijn periode binnen het HR-werkveld heb ik allerlei levenskwesties voorbij zien komen; Loopbaankwesties, beter willen presteren, mensen die niet lekker in hun vel zitten, gebrek aan zelfvertrouwen, maar ook relatieproblemen. Het is echt heel breed en ieder probleem is weer compleet anders. Dat is ook zo mooi aan mijn vak." Haar specialiteiten als talentmanagement, duurzame inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling raken deze problemen, maar de coaching van ESTHER richt zich op alle aspecten rondom performance en personal coaching voor particulieren én bedrijven. 'Hoe kun je jouw werkwijze typeren?' vraag ik. "We gaan op zoek naar de kern en kijken dan vooruit. Heel praktisch en resultaatgericht. Therapeuten staan langer stil bij het probleem. Coaching is meer toekomstgericht. Vaak gebruik ik de metafoor van een reisgids. Ik begeleid je tijdens jouw reis en geef je handvatten en inzichten, zodat je jouw pad weer kunt vervolgen. Ik neem je aan de hand en loop een stukje met je mee." Esther omschrijft zich als scherp en confronterend, effectief en 'nuchter'. Alles met een vleugje plezier en inspiratie. "Dat maakt het soms net even wat luchtiger", glimlacht ze.

Het komt bijna iedere week wel in de media. Het groot aantal mensen met mentale problemen. De lat blijkt vaak te hoog te liggen. Zelfs jongeren tussen de 25 en 35 komen in de problemen. Met als resultaat: tienduizenden burn-outs. Esther is voorzichtig met het uitspreken van dergelijke benamingen. "Ik wil voorkomen dat ik stigmatiseer, dat kan de druk die mensen voelen juist nog meer verhogen. Ieder mens is uniek en ieder ervaart en voelt een belemmering op zijn of haar manier. Vanuit dat uitgangspunt start ik de begeleiding. Feit is wel dat mensen in toenemende mate belemmeringen ondervinden om aan de standaarden van deze maatschappij te voldoen. Dit uit zich in de privésfeer of binnen het werk. Ook daarin bied ik handvatten om er mee om te kunnen gaan." De praktijk ESTHER gaat daarin vrij ver, tot het therapeutische aan. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek bespeurt de coach of zij wel de juiste persoon is voor de hulpvrager. "Er moet een klik zijn, maar soms moet ik ook doorverwijzen naar een andere specialist. Alles staat centraal om de beste hulp te bieden."

Zelden heb ik iemand zo goed voorbereid zien beginnen aan een eigen onderneming. Het is een lang proces geweest. Uiteindelijk is de hulpzoekende de grote winnaar, want die komt écht bij een professional over de vloer. Coaching is geen beschermd beroep, maar ESTHER laat zien dat daar verandering in moet komen.

 

 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!