Mark en Nicole in de mooie showroom te Nijnsel.
Mark en Nicole in de mooie showroom te Nijnsel.

Vijftig jaar familiebedrijf Raaijmakers: Van vader op zoon en dochter

Algemeen Bedrijfsnieuws

Sint-Oedenrode - Als jonge jongen had Martien Raaijmakers ondernemende dromen. Er brandde een vuur in hem dat op negentienjarige leeftijd werd ontstoken. Hij legde aan de Eerschotsestraat samen met zijn vrouw Joke de basis voor een familiebedrijf dat deze maand haar vijftigjarig bestaan mag vieren. Met hun zoon Mark (40) en dochter Nicole (38) aan het roer. Helaas viel in 2012 ruim veertig jaar ervaring weg toen Martien plotseling overleed. "We staan er heel vaak bij stil dat hij er niet meer is. 'Wat zou hij trots zijn' zeggen we dan", doelt Mark op de succesvolle vier bedrijven die hij en zijn zus onder hun hoede hebben.

Natuurlijk hebben ze allebei eigenschappen van hun vader meegekregen. Daar komen we gaandeweg het gesprek achter. Bescheidenheid zit duidelijk in het Raaijmakers-DNA. Want wie weet er dat Nicole en Mark maar liefst tachtig mensen in dienst hebben? Dat ze met Vinitex, Ikar Keukens, Stalo en Ralan vier bedrijven runnen? Dat ze met Vinitex marktleider zijn in Nederland op het gebied van laboratoriuminrichtingen en dat ze ook in Duitsland en België een grote serieuze speler zijn? Precies, dat zijn er niet veel. "We lopen er ook niet mee te koop", glimlacht Mark vanachter zijn bureau.

Martien begon ook als een bescheiden, maar harde werker aan zijn avontuur. Hij startte een doe-het-zelfzaak in Eerschot. Twee jaar later (1972) verhuisde hij naar de Industrieweg in Nijnsel waar hij zijn eerste hal plaatste. Dat werd Ralan. Martien maakte bladen en kasten, die hij als toeleverancier ging leveren. Hij was een ondernemer én vakman, met een enorme drive.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week