Logo mooirooi.nl
nderduikers vonden vaak een veilig heenkomen op een boerderij zoals hier aan de Hoogstraat ZW   | Fotonummer: 9e1651
nderduikers vonden vaak een veilig heenkomen op een boerderij zoals hier aan de Hoogstraat ZW
Historie

Een klein dorpje in een grote oorlog (deel 18)

Sint-Oedenrode - Ties snapt verdraait goed waarom zijn vader niets vertelde over het gesprek met veldwachter Timmermans over een onderduikadres voor David en zijn familie. Hij herinnert zich nog heel goed wat zijn vader vorig jaar op tweede pinksterdag vertelde. "De oorlog wordt niet gewonnen door de partij met de beste soldaten, maar door de partij die de beste informatie heeft". Hoe minder mensen weten waar dat David en zijn familie verblijven, zoveel te kleiner is de kans dat iemand zijn mond voorbij praat. Het is voor Ties dan ook moeilijk, als hij vrijdagmorgen met Dries naar school fietst, om zijn mond te houden en te vertellen dat het goed komt met David en zijn familie. Zeker als Dries vraagt of dat Ties al iets weet om vanmiddag tegen David te vertellen.

HOOFDSTUK 18: Een veilig onderkomen op Vressel

Het valt voor Ties niet mee om te liegen tegen Dries, maar toch doet hij het:. "Sorry Dries, maar we moeten vanmiddag maar niet via Woensel naar huis fietsen. Ik heb niks kunnen regelen voor David en ik durf hem dat niet te vertellen. Ik weet dat het laf is, maar vanmiddag fiets ik via Nederwetten en Hooidonk naar huis. David zal wel begrijpen als hij ons niet ziet, dat we niets hebben kunnen regelen. Het is niet anders, maar dan moet hij maar naar zijn tante in Zwolle. Ik zal het hem na de oorlog wel uitleggen". Dries heeft hier weinig op te zeggen, maar merkt dat hij zelf ook niet de moed heeft om tegen David te zeggen dat ze niets hebben kunnen regelen. Die middag fietsen Dries en Ties aan de andere kant van de Dommel naar huis. Ties merkt dat Dries het moeilijk vindt en echt het gevoel heeft dat ze hun oude klasgenoot in de steek laten. Ties, die weet dat veldwachter Timmermans iets heeft geregeld en op dit moment op de een of andere manier contact heeft met David, voelt zich vooral schuldig omdat hij tegen Dries moet liegen.

Voor veldwachter Timmermans was het maandagavond na het bezoek van Toon van de Tillaart meteen duidelijk. Voor de Eindhovense David en zijn ouders moet een veilig onderkomen worden geregeld. Timmermans vervult een belangrijke rol in het verzet en weet bij welke boeren hij aan kan kloppen om mensen onder te laten duiken. In zijn functie van veldwachter kan hij zich redelijk vrij door heel Rooi bewegen, zonder dat het meteen verdacht is. Hij gaat dan dinsdag ook meteen op zoek naar een onderkomen voor David en zijn ouders. Hij weet dat Broer van de Kerkhof uit Vressel ook aan de goede kant van de geschiedenis staat. Omdat Van de Kerkhof maar een knecht heeft, lijkt dat een goed onderduikadres voor David en zijn ouders te zijn. Davids vader is niet Joods en kan gewoon als knecht bij Van de Kerkhof in dienst treden. David en zijn moeder kunnen binnenshuis helpen met het karnen van boter en het maken van kaas. Dan snijdt het mes aan twee kanten, de Joodse familie is veilig en ze kunnen meteen een bijdrage leveren aan de productie van levensmiddelen die zo in elk geval niet naar Duitsland zullen gaan.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!