Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 644702
Foto:
Kunst en Cultuur

Kunststichting stelt geluidsmanifestatie beschikbaar

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 17 augustus van 14.00 – 17.00 uur en op zaterdag 14 september van 13.00 – 17.00 uur zal de Kunststichting Sint-Oedenrode de kleine geluidsmanifestatie van Cilia Erens beschikbaar stellen bij de Knoptoren. Deelnemers kunt zich melden vanaf de begintijd.

'Oda, een geluidsrelikwie' is een kunstwerk dat de legendarische reis en komst van de Heilige Oda naar Sint-Oedenrode opnieuw doet ervaren. Iedereen die deelneemt wordt geblinddoekt en begeleid om vervolgens de reis van Oda naar Sint-Oedenrode opnieuw af te leggen.

"Ik werk met de ervaring van geluid om de verbeelding aan te spreken. In mijn geluidswandelingen, geluidspanorama's en soundscapes gebruik ik alledaags, voornamelijk ongemengd geluid. Zonder tekst bereik ik diepere lagen, met de 'hoorbare ruimte' als specialiteit. Luisteren naar mijn composities levert altijd een nieuwe werkelijkheid op binnen de bestaande" aldus Cilia Erens.
Om de mythe van Oda te laten herleven wilde ik de oren van de Rooienaren koppelen aan die van Oda. Daarvoor reisde ik met mijn driedimensionale opnametechniek naar Schotland waar Oda vandaan kwam. Ik ging op zoek naar streken, waar de geluidssporen van de 21e eeuw nog niet doorgedrongen waren, geluidslandschappen waarin ook zij heeft kunnen ronddwalen.

Voor de heilige Oda, stichteres van Sint-Oedenrode, was luisteren eerder een kwestie van levensbelang. Als blindgeborene moest deze dochter van een Schotse koning op haar oren leren vertrouwen wilde ze zich kunnen handhaven in het 8e-eeuwse Schotland. Door te voelen, te ruiken, maar vooral door te luisteren oriënteerde ze zich op haar omgeving en vormde ze zich haar beeld van de wereld voordat ze door een wonder genas.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!