Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 66e3ca
Foto: Kim Schepens
Lezerspodium

Gemeente, verhaal eigen missers niet op burgers!

Sint-Oedenrode - Vanaf september vorig jaar informeerde Gemeente Meierijstad haar inwoners wekelijks over de veranderingen in het ophalen van het afval. In december zou op alle adressen 'de druppel' worden verspreid die vanaf begin januari toegang had moeten geven tot de milieustraat. Verantwoordelijk wethouder Harry van Rooijen vroeg In de raadvergadering van maart echter weer eens 'nog eventjes geduld' te hebben.

Uiteindelijk is die druppel een kapitale vergissing gebleken: het heeft de Gemeente €63.000,- gekost. En daar blijft het niet bij. Er blijken nog meer misrekeningen te zijn gemaakt: binnen de gemeentelijke organisatie blijkt men geen rekening te hebben gehouden met de gestegen prijzen voor de verwerking van het afval en komen nog rekeningen binnen met betrekking tot de jaren geleden (!) gesloten vuilstort Vlagheide.
In DeMooiRooiKrant van 28 november stonden de nieuwe tarieven vermeld voor het ophalen van restafval, zoals die vanaf 1 januari dit jaar van kracht zijn geworden. De Raad stelde die vorig jaar december vast, nog geen driekwart jaar terug, maar ruim een half jaar later blijkt, dat de inwoners van Meierijstad volgend jaar toch met een fors hogere afvalstoffenheffing te maken gaan krijgen (DMRK van 7 augustus). Dit ten gevolge van misrekeningen die binnen de gemeentelijke organisatie zijn gemaakt. Wil men binnen de gemeentelijke organisatie de rekening voor missers die intern zijn begaan, zomaar in zijn geheel bij de burgers neerleggen?!
Ligt het niet voor de hand deze schadepost – minstens voor een deel – op de gemeentelijke organisatie zelf te verhalen? Er valt bij de Gemeente zeker te snoeien in de interne kosten. Hiervoor zijn wel een aantal suggesties te geven. Ik roep de raadsleden dan ook op niet eenzijdig te besluiten tot die 'forse verhoging van de afvalstoffenheffing', maar eerst eens te bezien hoe voor deze extra kosten dekking gevonden kan worden binnen de begroting van de gemeentelijke organisatie.

Richard de Visser
Korenlaan 80


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!