Op beschutte plaatsen werd het nog heter dan officële middagtemperatuur van 40,2°C
Op beschutte plaatsen werd het nog heter dan officële middagtemperatuur van 40,2°C

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Juli 2019 was een maand met een nieuw hitterecord, nog nooit eerder was het zo warm in Rooi. Daarnaast viel er veel minder regen dan normaal en maakte de zon overuren.

Ruim een graad warmer dan normaal
Statistisch is juli met middagtemperaturen van gemiddeld 23,5°C de warmste maand van het jaar. Dit jaar was de gemiddelde middagtemperatuur precies twee graden hoger. De hoogste middagtemperatuur lazen we op de 25e af, het werd die dag maar liefst 40,2°C. Dit is de hoogste temperatuur die hier ooit werd gemeten. Daarentegen waren de nachten iets koeler dan normaal. De langjarige minimumtemperatuur bedraagt 13,4°C en daar bleven we met 12,7°C meer dan een halve graad onder. Op 5 juli koelde het zelfs nog af tot 7,3°C. Gemiddeld was het met 19,3°C ruim een graad warmer dan de 18,2°C die tussen 1980 en 2010 als gemiddelde werd genoteerd.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant