Afbeelding

Nog even geduld met lancering CESAR

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - In maart dit jaar kondigden wij de lancering aan van CESAR, het energie-opslagsysteem waarvan een proefopstelling staat bij de Gasthuishoeve. Die zou plaatsvinden in mei. Het project van initiatiefnemer en financier ir. Cees van Nimwegen liep echter vertraging op door brand. Maar de 75-jarige Willie Wortel heeft wel voor heter vuren gestaan, is nog minstens even enthousiast en heeft de proefcontainer nu omsloten met uitsluitend onbrandbare materialen. De proefopstelling oogt daardoor niet meer als een tuinhuisje, maar als een superstrak klein woonhuis. Zonder ramen uiteraard, en met een grote transformator aan de voorkant.

We maakten een praatje over de tussenstand van dit project, waarvan je je kunt afvragen waarom er niet veel meer belangstelling voor is in deze eeuw waar iedereen de mond vol heeft van duurzaamheid. Van Nimwegen weet het antwoord wel. "De grote leveranciers van energie en van warmtepompen houden het tegen, ik neem aan met steun van de overheid, omdat kolencentrales op dit moment nog goedkoper zijn en ze aan warmtepompen dik kunnen verdienen. Om het CESAR-systeem, warmte-opslag in basaltstenen uit bijvoorbeeld zonnepanelen, rendabel te maken moet je het grootschaliger toepassen dan de 10.000 KWh die ik hier heb staan. Maar bij een wijk met 20, 30 woningen is het al rendabel. Als iedereen toch van het gas af moet, zijn ze uiteindelijk zelfs goedkoper uit als dat ze op aardgas aangesloten zouden blijven. Het kost bij grootschalige toepassing twee eurocent per kilowattuur. In Leende heeft al een aantal mensen belangstelling getoond"

Het systeem blinkt uit door eenvoud. De warmte, opgewekt met elektriciteit uit zon of wind, wordt opgeslagen in stenen omdat die warmte goed vasthouden. Want deze energiewinning is duurzaam, maar matcht vaak niet met het verbruik. In de zomer is er bijvoorbeeld veel meer zonlicht, maar ook een laag elektriciteitsverbruik. Zo heeft Enexis in Groningen aan boeren en bedrijven al eens 'nee' moeten verkopen bij de vraag naar zonnepanelen, omdat het elektriciteitsnet de extra aanvoer niet zou kunnen verwerken. Een scenario dat in de toekomst steeds vaker zal voorkomen, als er geen goed systeem voor opslag wordt bedacht. Want bij afsluiting van het gas schiet het elektriciteitsverbruik gigantisch omhoog, omdat warmte veel meer elektriciteit vraagt dan licht. 

Wat vindt hij van waterstof? "Om waterstof te produceren is ook weer energie nodig".      Maar is het wel veilig? De proefopstelling ging toch in de fik? Van Nimwegen grijnst breed. "Daarvoor is het ook een experiment, je moet met vallen en opstaan leren want niemand heeft het voor je uitgeprobeerd. Er zat een gat in de isolatielaag en toen de stenen 300 graden hadden bereikt, ging door dat gat de bovenlaag van steenwol branden, en daarna het dak. Daar heb ik van geleerd dat het systeem zelf voor 100% uit onbrandbare materialen moet bestaan."  

De lancering – voor genodigden - is nu vastgesteld voor 29 augustus om 15.00 uur Een aantal belangstellenden staat al op de mailinglist en wie nog meer interesse heeft, kan dat kenbaar maken bij NICE@nimwegen.eu. Een website staat in de steigers, maar is nog niet gereed.

Afbeelding