Logo mooirooi.nl
Duitse parade op de Markt in s-Hertogenbosch   | Fotonummer: 2b9915
Duitse parade op de Markt in s-Hertogenbosch (Foto: )
Historie

Een klein dorpje in een grote oorlog (deel 12)

Sint-Oedenrode - Als de dokter en Toon van de Tillaart weer naar huis zijn, kijkt Hend zijn vader aan. "Pa, ik weet niet wat je nu hebt beloofd, maar een auto op hout laten rijden dat lijkt me net zoiets als water laten branden", zegt Hend. "Een auto rijdt op benzine en ik zou niet weten hoe dat die op hout ook maar een meter vooruit komt?" Maar Bert van Rooij stelt zijn zoon gerust. "Ik zal het je morgen in de smederij laten zien, het principe is veel simpeler dan dat je denkt."

HOOFDSTUK 12: EEN AUTO MET EEN ZAK HOUT ERBIJ

Als Bert en Hend de volgende morgen na het ontbijt naar de smederij naast het huis lopen, pakt Bert een paar blokken hout onder het afdak vandaan. "Kijk Hend, hier hebben we de brandstof van de toekomst. Dankzij onze Duitse beschermheren, zijn we niet langer afhankelijk van olie uit De Oost,(1) maar groeit de benzine gewoon aan de bomen. Stook het vuur maar vast op", zegt Bert tegen zijn zoon. "Nou ik ben benieuwd", is het antwoord van Hend dat eerder klinkt als "ik geloof er geen snars van."

Als het vuur lekker brandt gooit Bert de blokken hout op het vuur. "Wacht maar een paar minuten, dan zul je het geheim van de smid zien." Na een paar minuten branden ook de houtblokken die Bert op het vuur gooide voor een deel. "Zie je Hend, die bovenste blokken hout, zijn nog niet door de vlammen aangevreten, maar vlak erboven is wel vuur. Als je goed kijkt zie je dat die vlammen een centimeter boven het hout branden. Het hout zelf is nog niet eens zwart. Die vlammen kunnen alleen maar branden, omdat door de warmte er gas uit het hout komt. Omdat hier volop zuurstof is, brandt dat gas meteen op. Ik denk dat de truc van een houtgasgenerator is, dat dit gas, in de generator geen zuurstof krijgt en daarom ook niet brandt. Als je dat gas naar de motor brengt, dan zou daar in theorie ook een motor op kunnen draaien." "Niet slecht, pa", geeft Hend toe, "waar heb je die wijsheid vandaan?" Maar Bert houdt het bij een grote glimlach en een knipoog en gaat aan het werk.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Viert u Halloween?Reageren!