Gerry (r) en zijn broer Hemke, samen in wieleroutfit op de foto.
Gerry (r) en zijn broer Hemke, samen in wieleroutfit op de foto. Foto: Jeroen vd Sande

Tourtips van Gerry van Gerwen

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - De grote vraag luidt: wie gaat de Tour winnen nu Froome, Roglic en Dumoulin niet meedoen? Het zal hoe dan ook weer een spannende editie worden met misschien wel een heel verrassende wending. Er is maar één iemand waar je het beste mee kunt sparren over dit onderwerp: Gerry van Gerwen. Dé wielerheld van Sint-Oedenrode. Dus, deelnemer aan het Roois Tourspel… zet je leesbril op, concentreer je en neem deze tips tot je. Of je er iets mee doet? Dat is aan jou!

Natuurlijk valt al snel de naam Steven Kruijswijk van Jumbo/Visma. Vorig jaar werd hij knap vijfde. Is hij klaar voor een eindzege? Gerry denkt van niet. "Kruijswijk heeft nooit echt een grote ronde gewonnen. Ik vind hem eerlijk gezegd geen echte winnaar en denk dat hij net te kort komt. Daarbij wordt je niet zomaar even tweede of eerste als je het jaar er voor vijfde bent geworden. Zo werkt het niet. Het is ontzettend moeilijk. Kruijswijk maakt alleen kans als hij geen één slechte dag heeft. Heeft hij wel een slechte dag, dan maakt hij kans om derde, vierde of vijfde te worden." Van Gerwen twijfelt of de geelgekleurde ploeg niet vol moet gaan voor sprinter Dylan Groenwegen. "Hij heeft bewezen dat hij etappes kan winnen. De winst op de Champs Élysée in 2017 was zijn doorbraak en hij is alleen maar beter geworden. Als ploeg heb je er meer aan omdat je meer premies pakt."

Team Ineos is gehavend omdat Froom niet meedoet. Dat doet pijn, maar als je toppers als Geraint Thomas (winnaar vorig jaar), Wout Poels (liep ooit stage bij Gerry) en Egan Bernal (toptalent) hebt, dan kom je nog steeds meer uitstekend voor de dag. "Bernal zou best eens kunnen gaan winnen", filosofeert Gerry. "Ik denk dat hij heel goed is. Hij heeft in de bergen een groot voordeel omdat hij zo licht is. Toch is het meer waarschijnlijk dat ze gewoon inzetten op Thomas. Hij was vorig jaar ook erg sterk in de bergen." Daarnaast valt de naam van Nibali nog, een outsider. "Met Nibali is er altijd spektakel. Hij heeft ervaring, is attractief en ook de ploegleiding kent het klappen van de zweep." We vragen Gerry om één naam te noemen. Na lang wikken en wegen zegt hij toch Bernal. "Of er moet ineens iemand opstaan waarvan we zeggen 'waar komt die ineens vandaan!'"

Gerry houdt vooral van complete renners als Dumoulin en Indurain. Maar ook van Roglic. "Daar ben ik wel fan van. Die jongen heeft alles. Ik vergelijk hem vaak met Armstrong." Naar sprints kijkt Gerry ook graag. Daarom leggen we hem een prangende en hoopvolle vraag voor. Zou Groenwegen de groene trui kunnen winnen? Als eerste Nederlander weer na Jean-Paul van Poppel. "Dat moet kunnen. Hij heeft veel ervaring opgedaan met winnen en Wout van Aert kan veel voor hem betekenen in de sprinttrain. Man, wat heeft die jongen een power. Maar ja, zoals gezegd moet de ploeg er dan alles op afstemmen. Voor zowel geel als groen gaan lijkt me onwaarschijnlijk. Misschien wel voor de groene en de bolletjestrui. Dat zou ook hartstikke mooi zijn!"