Thomas en Ria van Vlijmen op de foto.
Thomas en Ria van Vlijmen op de foto.

Knappe kop op middelbare school en Universiteit tegelijk

Algemeen Human Interest

Boskant / Veghel - Misschien is Thomas Somers wel de slimste jongen van de gemeente Meierijstad. De pas 17-jarige inwoner van Boskant nam afgelopen maandagavond zijn vwo-diploma in ontvangst. De schoolcarrière van Thomas kent een bijzonder verloop. "Zoiets maken we zelden mee", aldus Ria van Vlijmen, teamleider vwo 4/5/6 op het Zwijsen College in Veghel.

Door: Ties van Dooren

"Zal ik bij het begin beginnen?", vraagt Thomas. Het is namelijk niet alleen zo dat zijn middelbare schoolcarrière een speciaal verloopt kent. "Groep 1 tot en met 6 heb ik in Sint-Oedenrode doorlopen en daarna ben ik verhuisd naar de Verenigde Staten. Mijn vader is militair en kreeg werk in de VS. Wij zijn met het hele gezin meegegaan."

10
Thomas kwam op een internationale school terecht. Eerst een Amerikaanse en daarna een Britse. "Het Nederlands heb ik online bijgehouden", vertelt hij. Op zijn vijftiende keerde het gezin Somers terug naar Nederland. Thomas kwam terecht in Boskant en ging naar het Zwijsen College in Veghel. "Daar ben ik in de derde ingestroomd, maar dat was veel te makkelijk. Halverwege het jaar ben ik gestart met de vierde. Ik koos het Natuur en Techniek-pakket met Wiskunde D, Informatica en Economie. Beide jaren heb ik toen in één jaar afgerond." In de vijfde besloot Thomas om vast eindexamen te doen in Wiskunde B en Engels. En dat deed hij niet onverdienstelijk. "Ik heb Engels gehaald met een 9 en Wiskunde B sloot ik af met een 10. Daardoor hoefde ik in jaar zes nog maar in vijf vakken eindexamen te doen."

Vijftien studiepunten
Om zich niet te vervelen schreef Thomas zich in voor de universiteit van Nijmegen. Hij wilde vast Wiskunde gaan studeren naast het naar school gaan. Qua tijd paste dat echter niet. Thomas besloot om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren op de TU/E. "Daar kon ik op dinsdagochtend en vrijdagmiddag terecht om vast drie vakken te volgen. Deze heb ik alle drie succesvol afgerond." Dat laatste blijkt een understatement wanneer Thomas zijn resultaten opsomt: "Een 9.6, 9.1 en 8.9. Dus het is inderdaad goed verlopen. In totaal heeft het me vijftien studiepunten opgeleverd." Toen de Boskanter voor het eerst op de universiteit kwam, was hij net 17. Daarmee was hij een van de jongste. "Ik heb dat nooit vervelend gevonden. Ik vond het vooral erg leuk om vast kennis te maken met het onderwijs op de universiteit. Dat is toch wat anders dan op de middelbare school. Je volgt colleges en moet veel zelfstandig doen. Dat beviel me overigens prima." Van het Zwijsen kreeg Thomas alle vrijheid. "Ik wil de school graag een compliment maken. Het versnellen is echt van meerwaarde en verder heb ik alle ruimte gekregen voor mijn andere activiteiten."
Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, deed Thomas onlangs nog examen voor een certificaat Cambridge English. "Ik heb de officiële uitslag nog niet binnen, maar ik denk dat ik het wel gehaald heb", glimlacht hij. Naast alle schoolactiviteiten vond Thomas ook nog ruimte om afgelopen jaar zo'n twaalf uur per week te werken als tester bij Prodrive in Son en Breugel.

Kanjer
Alles wijst erop dat we te maken hebben met een speciale jongen. Dat beaamt Ria van Vlijmen: "Ik ben 40 jaar actief in het onderwijs en zoiets heb ik maximaal drie keer meegemaakt. Het is echt ongekend wat Thomas allemaal heeft gepresteerd in de afgelopen jaren. Hij heeft vwo 3,4,5 en 6 in drie jaar gedaan en Engels en Wiskunde B dus in twee jaar. Thomas is Summa Cum Laude geslaagd met een 8.8 gemiddeld. Zoiets maak je zelden mee. Ik ben ontzettend trots op deze kanjer", vertelt ze. Toch wil ze graag nog een kanttekening plaatsen. "Thomas is een exceptioneel talent, maar ik ben zeker ook trots op de leerlingen die na keihard werken een 6 halen voor Wiskunde."

Silicon Valley
Wat de toekomst Thomas allemaal nog gaat brengen. Dat weet hij nog niet zo goed. In september start hij met twee bachelors op de TU/e. "Ik ga Technische Wiskunde en Computer Science and Engineering doen, maar wat ik later wil worden? Dat weet ik nog niet. Ik wil sowieso nog een Master gaan volgen. De hoek van het programmeren die trekt me wel." Ria vult aan: "Ik zie Thomas wel eindigen in Silicon Valley. Dat is toch een beetje het beloofde land."

Een uitgesproken idool of voorbeeld heeft Thomas niet, maar na een korte denkpauze komt hij met Alan Turing op de proppen. Turing was een Britse wiskundige, computerpionier en informaticus, mathematisch bioloog en logicus. "Hij heeft de basis gelegd voor de computer. Turings bevindingen waren tevens extreem belangrijk voor de logica", besluit Thomas.