Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

Plattelandsfestival krijgt nieuwe opzet

Algemeen Evenementen / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Het Klassieke Landbouw Werktuigen Plattelandsfestival krijgt een nieuwe opzet en een totaal andere indeling van het terrein, maar wel met dezelfde gezelligheid. Het wordt komend weekend weer genieten hoe het in het verleden was.

De leden van KLW realiseren zich maar al te goed dat hun bezittingen op hobbygebied bijzonder zijn, en willen heel graag groots uitpakken. Dat doen zij niet alleen door een grote diversiteit aan oude landbouwwerktuigen en tractoren tentoon te stellen en ze te laten werken, maar ook hun omgeving wordt nagebootst. Op een bescheiden dorpsplein waar werkplaatsen, zoals een smederij, een bakkerij, een schoenmakerij, een heus washok plaats hebben gekregen, wordt dit jaar een boerenerf nagebouwd met een heuse Brabantse schop (boerenschuur). Maar er is meer: er wordt meel gemalen van spelt en rogge. Dit meel is voor de liefhebbers ook te koop op het boerenerf. Een van de hooibergen wordt tijdens het Plattelandsfestival van een uniek dak voorzien. Ze hebben wat hobbyisten bereid gevonden om van het stro wat hier gedorst wordt een dak van roggestro te maken. De totale sfeer is een gezellig dorp van toen.
Trekkertrek met oude tractoren is twee dagen een attractie voor jong en oud, kinderen kunnen hun behendigheid testen met oude spelletjes, het dorpsplein zal een ontmoetingsplek zijn waar de surveillerende veldwachter links en rechts een praatje maakt en er op toeziet dat enkele oude kermisattracties niet alleen door opgeschoten jeugd wordt gebruikt, maar ook de kleineren een kans krijgen. Maar ook aan gezelligheid zal het niet ontbreken, De officiële opening van het Plattelandsfestival is op vrijdagavond om 20.00 uur in de grote tent op het festivalterrein. Om deze opening extra gestalte te geven, is de wethouder J. Goijaarts graag bereid de openingshandeling te verrichten.
Dit jaar is er speciale aandacht voor grondbewerking. Dit betekent dat er oldtimer graafmachines te bewonderen zijn, die echt werken. Er zullen ook machines uit de wegenbouw zijn. Kortom, een nieuw thema met veel machines die u niet eerder in Nijnsel zag, of het moet 50 jaar geleden zijn geweest. Op zaterdagmiddag is er een echte opbod verkoop van tractoren en werktuigen met zeer speciale veilingartikelen. Traditioneel is de markt voor onderdelen en gereedschap waar soms complete tractoren worden verkocht. Handelaren uit binnen- en buitenland brengen de onderdelen naar Nijnsel waar u al lang naar op zoek bent. Er is een hypermodern teststation waar mensen hun oldtimer trekker kunnen laten testen. Kortgezegd, er is van alles te zien voor jong en oud. Er is regelmatig muziek op het dorpsplein die wordt opgesierd met een ouderwetse kiosk waar vanaf de muziek nog mooier klinkt. Ook op zondag is er live muziek in de grote tent en op het plein.
Een dag of een middag lekker weg? Geen computer of I-pod, maar kijken en luisteren naar oude mechanische technieken, die laten zien hoe iets werkt of wordt gemaakt. Realiseer je dat dit nog maar net achter ons ligt en wij wellicht vergeten zijn dat juist deze zaken aan de basis hebben gestaan van onze huidige samenleving en moderne technieken. Uiteraard zorgt KLW-vereniging dat een hapje en een drankje niet ontbreken, zodat u zorgeloos kunt genieten van een prachtig stukje nostalgie. Dus voor het hele gezin geldt;

Kom genieten op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 7 juli van 10.00 tot 17.00 uur bij De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Nijnsel. Entree: gratis. Inlichtingen: Voorzitter Jos Heijmans 06-22317770.