Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Het zal niet verbazen dat de afgelopen maand met zelfs een regionale hittegolf, opnieuw veel warmer dan normaal was. Het was niet alleen heel warm, maar ook liet de zon zich uitgebreid zien. De hoeveelheid regen was net iets meer dan normaal.

Extreem warm
Naarmate de maand vorderde, steeg ook de temperatuur steeds verder. Waar de middagtemperaturen zich de eerste helft van de maand nog wisten 'te gedragen', was er aan het eind van de maand geen houden meer aan. Met een gemiddelde middagtemperatuur van 25,1°C was het bijna vier graden warmer dan normaal. De regionale hittegolf die zondag 23 juni begon en tot het einde van de maand duurde, tekende op dinsdag de 25e een temperatuur van 35.7°C aan. Ook de nachten waren met gemiddeld 12,2°C bijna twee graden warmer dan normaal. De koelste nacht hadden we op de 9e, toen wees de thermometer 7,8°C aan. Gemiddeld was het gedurende de maand juni 19,1°C, drie graden meer dan normaal. Het hoogste etmaalgemiddelde was  27,9°C op de 25e, op de 12e moesten we het doen met een etmaalgemiddelde van 14,5°C.

Net wat meer regen dan anders
Met 69,5 millimeter regen was de vorige maand net wat natter dan gemiddeld. Normaal valt er in deze maand 60 millimeter neerslag. Zeker in het begin van de maand viel er regen, in totaal hadden we 14 dagen met regen. De meeste regen viel op 6 juni, die dag viel er vooral 's nachts 20,5 liter regen per vierkante meter.

Overuren voor de zon
De zon maakte overuren. Zeker naar het eind van de maand, waren de wolken in de minderheid. Met in totaal 276 uur en 42 minuten was zij nadrukkelijk aanwezig. De zonnigste dag hadden we op zaterdag de 29e juni. Die dag liet de zon zich maar liefst 15 uur en een kwartier zien.

Kort samengevat, was juni 2019 een extreem zonnige maand, met hoge temperaturen en net wat meer regen dan normaal.