Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: c1b91e

Bijna zomer: bescherm jezelf tegen zonverbranding en huidkanker

Sint-Oedenrode - De zomer staat alweer voor de deur! Dit zonnige seizoen zorgt veelal voor vreugde, met vaak mooi weer en veel buitenactiviteiten. Zonlicht is goed voor onze stemming en voor de aanmaak van vitamine D voor sterke botten. Voor ons als huisarts is de zomer ook een goed moment om wat extra uitleg te geven over zonverbranding en het risico op huidkanker. Zodat je goed voorbereid op zonvakantie gaat. Maar ook wanneer je Nederland niet uit gaat doe je er verstandig aan je tegen negatieve gezondheidseffecten van de zon te beschermen!

Zonverbranding kennen we allemaal: teveel UV straling van de zon zorgt voor een 'vurige', warm aanvoelende roodheid van de huid die ook pijn kan doen. Vaak gevolgd door schilfering in de daaropvolgende dagen. Bij een ernstige reactie kunnen zelfs blaren ontstaan op de huid, of algehele ziekteverschijnselen zoals koorts, rillingen, misselijkheid, overgeven en hoofdpijn. De verbrande huid is te behandelen door te koelen met een koude natte doek. Bij pijn kun je paracetamol gebruiken en bij jeuk koelzalf smeren. Bij uitgebreidere verbranding kan een lauwe douche helpen en is het van belang om veel water te drinken. Daarnaast is het belangrijk om de huid te laten herstellen, dus de zon een week te vermijden. Soms, bij zeer ernstige verbranding, schrijft de huisarts medicijnen voor.
Door veel zonlicht (UV straling) op de huid komen op langere termijn vervelende gezondheidsproblemen voor. Zo komt vervroegde veroudering van de huid tot uiting in een dikkere, stuggere huid, met rimpels, gelige verkleuring en rode of bruine vlekken. Van mensen die ouder zijn dan 50 jaar krijgt 1 op 3 beschadigingen van de huid in de vorm van ruwe plekjes, genaamd 'actinische keratose'. Deze ruwe plekjes komen vooral voor op delen van de huid waar jarenlang veel zonlicht op is gekomen zonder goede bescherming, zoals hoofd, neus, oor, jukbeen, decolleté en onderarmen. Deze beschadigingen zijn vaak goed te behandelen met stikstof of een creme van de huisarts, zodat ze geen kans krijgen om huidkanker te worden. Het aantal mensen met huidkanker neemt de afgelopen tientallen jaren fors toe. Er zijn verschillende vormen van huidkanker, zoals basaalcelkanker en plaveiselcelkanker, waarvan een belangrijk deel goed te behandelen is, mits het op tijd ontdekt wordt. Het melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker.

Hoe bescherm je je tegen deze schadelijke effecten van de zon?
Ga tussen 11.00 en 15.00u liever niet in de zon, omdat de zonkracht dan het grootst is. - Gebruik een zonnebrandcrème met bescherming tegen UVA én UVB stralen, met minimaal factor 30 en smeer minstens om de 2 uur een ruime hoeveelheid. (Het merk zonnebrandcreme is minder belangrijk!) - Draag beschermende kleding: een hoed of pet, zonnebril en (dunne) lange mouwen. - Het gevoeligst voor zonverbranding zijn mensen met een lichte huidskleur, rood/blond haar en blauwe ogen. Kinderen zijn gevoeliger voor zonverbranding, dus houdt baby's uit de zon en smeer kinderen extra in bijvoorbeeld na het spelen in water. - Sommige medicijnen maken de huid overgevoelig voor zonlicht: controleer de bijsluiter. - Ga liever niet onder de zonnebank, deze hebben grotendeels hetzelfde effect op de huid als natuurlijke UV straling.

Als je jarenlang veel zonlicht op de huid hebt gehad zonder bescherming, of regelmatig verbrand bent geweest, is het goed je huid af en toe te controleren. Zeker bij een licht huidtype. Let op plekjes waar de huid ruwer wordt of verkleurt. En op plekjes die gaan jeuken, of bloeden, of opengaan en daarna slecht genezen. Let bij moedervlekken op verandering zoals jeuk, schilfering, korstjes of grillige groei. Zie voor meer informatie: www.thuisarts.nl of www.huidarts.com. Wij wensen iedereen een stralende zomer. En denk eraan: voorkomen is beter dan genezen. Tot het volgende spreekuur!

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!