Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

We zijn er aan gewend, de 'warmere dan normaal' maanden hebben de overhand, maar uitzonderingen bevestigen nog altijd de regel. Mei was dit jaar kouder dan normaal. Regen viel er minder dan anders en de zon hield zich netjes aan de afspraken.

Kouder dan normaal
De afgelopen maand was het voor de afwisseling een keer kouder dan gemiddeld. Waar we normaal over de hele maand mei 13,4°C meten, kwamen we dit keer niet verder dan 12,1°C. Het koudste etmaal hadden we op 4 mei, toen werd het gemiddeld 6,0°C, op de 31e werd het gemiddeld 17,9°C. De gemiddelde middagtemperatuur lag op 17,4°C, bijna een volle graad onder het gemiddelde van 18,2°C. Het hoogste maximum hadden we de 24e met 24,3°C. Op 6 mei tikte de thermometer nog een keer het vriespunt aan. De minimumtemperatuur bedroeg die dag -0,2°C. Gemiddeld was het in de nacht en ochtend in mei 5,9°C en dat is behoorlijk wat frisser dan de 7,7°C die gemiddeld in de boeken staan.

Droger dan normaal
Met maar 24,9 millimeter regen was mei 2019 een extreem droge maand. Normaal valt er in deze maand 65 millimeter neerslag. De meeste regen viel op 28 mei, die dag kregen we een paar malse buien, die in totaal 9 liter regen per vierkante meter in de boeken zetten. Het bleef op 16 dagen helemaal droog.

De zon hield zich aan de afspraken
Normaal schijnt de zon 196 uur in de maand mei, daar zaten we dit jaar met 198 uur en 39 minuten niet ver boven. Dat zon en wolken ooit heel dicht bij elkaar zitten bleek de afgelopen maand wel. Op de 15e hadden we met 14 uur en 3 minuten de zonnigste dag van de maand, twee dagen later op de 17e zagen we de zon helemaal niet.

Kort samengevat was mei 2019 voor het eerst sinds lang een frissere maand, met weinig regen en een gezond portie zon.