Afbeelding

Benzineprijzen in vijf jaar tijd nooit zo hoog

Algemeen Bedrijfsnieuws

Niemand wordt vrolijk van die stijgende benzineprijzen. Beheerders van tankstations zelf kunnen er weinig aan doen. Het geld verdwijnt namelijk niet hun zak. In wiens zak verdwijnt het dan wel en waarom is de benzine nu eigenlijk zo duur?

Twee euro per liter?
Betalen we in de nabije toekomst twee euro per liter? Het is meer dan vijf jaar geleden dat de Nederlander meer dan 1,78 euro per liter kwijt was aan de pomp. Waar gaat dat heen? Paul van Selms, werkzaam bij UnitedConsumers, probeert hier een antwoord op te geven. 'Wanneer de olieprijs stijgt met een dollar, betalen wij ongeveer een extra cent per getankte liter,' legt hij uit. 'De olieprijs zal dus nog met zo'n 22 dollar omhoog moeten schieten, alvorens we twee euro moeten gaan betalen.' Hoewel dit bij benadering waarschijnlijk om en nabij juist is, vermeldt Van Selms erbij dat de exacte prijs niet te voorspellen is vanwege de prijzen die zoveel fluctueren. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat we in de toekomst die twee euro per liter wel gaan tegenkomen.

Oorzaak prijsstijging
Zowel de onrust die in Venezuela en Libië heerst, de sancties tegen Iran als de beperkingen van productie in OPEC-landen resulteren in een olieschaarste. Het zijn vervolgens de olieproducenten en de Nederlandse staat die profiteren van de hoge prijzen. In Nederland betaal je al snel zo'n dertig euro meer voor een gevulde tank dan in bijvoorbeeld Luxemburg. Dit komt door de hoge btw en accijnzen. Zo zou een bestuurder in theorie slechts 70 cent voor een liter benzine betalen wanneer er geen belasting over werd geheven en er wordt uitgegaan van de gemiddelde korting van tien cent.

Meer kilometers, geen stijging brandstofverbruik
Hoewel sommigen misschien rondrijden in een benzinevretende SUV, koopt Nederland niet meer brandstof in dan voorgaande jaren. De auto-industrie heeft namelijk een evolutie doorgemaakt op het gebied van zuinige motoren. Met z'n allen leggen de Nederlandse bestuurders meer kilometers af dan voorgaande jaren en toch wordt er niet meer brandstof verbruikt. Dat scheelt dan weer.

Hoe zit het met aanschaffen van een elektrische auto?
Automobilisten kunnen besparen door elektrisch te rijden of door een zuinige auto aan te schaffen. Ook zuinig rijden en het afsluiten van een goedkopere autoverzekering kan op jaarbasis een enorm verschil maken. Hoewel stroomprijzen meeschommelen met de onvoorspelbare olieprijzen, veranderen deze slechts tweemaal per jaar. Daardoor is een schommeling in de olieprijs niet direct te merken in de energiekosten aan een laadpaal.