Afbeelding

De verschillende hondenrassen in Nijnsel

Algemeen Bedrijfsnieuws

Achterliggende keuze hondenrassen
Ieder mens op de wereld die een hond gaat kopen heeft eigen redenen om een hond in huis te nemen. Dat weegt mee bij de keuze van hondenrassen. We zetten een aantal voorbeelden voor u op een rijtje. Een hond kan in huis (of de boerderij) worden gehaald om uiteindelijk vee te kunnen hoeden. Er zijn Nederlanders die graag en legaal jagen. Zij worden door een hond geassisteerd tijdens deze jacht. Rijkelui die dure spullen in huis hebben en zodoende aantrekkelijk zijn voor inbrekers kiezen er vaak voor om een hond als soort beveiliger/bewaker in huis te nemen. Ook kiezen mensen voor lieve pups en leren de puppy's kennen tijdens een puppycursus. Alle redenen die we zojuist hebben genoemd kunnen er aan ten grondslag liggen om een bepaald hondenras te kiezen.

Snoetje, rimpel gezicht en puntige oortjes
Naast die redenen snappen wij het ook dat mensen keuzes maken op uiterlijk. Een schattig snoetje, een rimpel gezicht, puntige oortjes, en ga zo maar even door. Deze uiterlijke kenmerken staan ook bij standaarden van rashonden beschreven. Er zijn mooie en vele boeken over hondenrassen in Nederland verkrijgbaar. In deze boekwerken zie je plaatjes van de uiterlijke kenmerken in combinatie met teksten van de andere eigenschappen. Gezinnen, maar ook een individu of stelletjes, turen dagenlang in dit soort boeken om uiteindelijk een weloverwogen keuzes te kunnen maken op het gebied van het aanschaffen van een hondenras.

Stamboek hondenrassen
Hondenrassen worden ook bijgehouden in zogenaamde stamboeken. Er worden eigenschappen beschreven, is een ras standaard, samen met beschrijving over de afkomst van een rashond. Aan de hand van deze informatie gingen hondenfokkers gericht aan de slag en kon er gefokt worden op eenheid, exterieur en vaste vererving. Kort samengevat komt het er op neer dat twee viervoeters van een gelijk ras exclusief jonkies op de wereld kunnen zetten die er hetzelfde uitzien als de ouders.

Wist u trouwens dat:
- Er van veel rassen wordt verondersteld dat ze erg oud zijn?
- Maar er toch ook veel nieuwe hondenrassen bestaan?
- Deze nieuwe rassen bestaan uit nieuwe creaties en zuiver gefokte kruisingen?
- Fokkers vaak fan zijn van nog verder opsplitsen van hondenrassen?
- U een weloverwogen keuze toewensen als u een hond van een bepaald hondenras gaat kopen?