Logo mooirooi.nl
Foto: Ronald de Haan / KNZB   | Fotonummer: d97447
Foto: Ronald de Haan / KNZB (Foto: Ronald de Haan)
Sport

Van Weert kampioen Breedtesport Schoonspringen

Sint-Oedenrode - Zaterdag vond in het Sloterparkbad-OptiSport in Amsterdam de finalewedstrijd plaats van de Nederlandse Breedtesportcompetitie Schoonspringen. Lita van Weert kwalificeerde zich eenvoudig voor deze wedstrijd door in de reguliere competitie twee gouden en twee zilveren medailles mee naar huis te nemen.

Vorig jaar haalde Lita al de hoogste scores, maar in tegenstelling tot 2018, werd dit jaar een speciale finalewedstrijd georganiseerd. Een wedstrijd met drie voorgeschreven sprongen op de 1 en 3 meter en op beide hoogtes tevens een vrije sprong. Ze wilde hoe dan ook weer deze titel in de wacht slepen. Ook vanwege de teleurstellende mededeling die ze vorige maand kreeg over de wijzigingen in het NJK programma. De KNZB organiseert dit jaar de Nederlandse Kampioenschappen vanaf leeftijdscategorie C (12 jaar en ouder). En Lita springt met haar 9 jaar nog in de D-categorie (9-11 jaar). Met het juiste sprongprogramma had Lita wel mogen deelnemen, maar helaas komt ze een sprong te kort om de strijd aan te gaan. Helemaal niet erg natuurlijk op deze jonge leeftijd, maar ze zal er hard voor gaan trainen er volgend jaar wel bij te zijn. Én reden om afgelopen zaterdag wel een mooie titel te behalen.
Lita ging vol zelfvertrouwen, maar met wel wat zenuwen in de buik, richting Amsterdam. Voor de vrije sprongen had ze namelijk samen met haar coach niet voor de veilige weg gekozen. Ze koos ervoor met twee moeilijke sprongen de concurrentie aan te gaan. Sprongen met de hoogste moeilijkheidsfactoren uit haar serie, maar die bij het niet juist uitvoeren ook voor tegenvallende scores kunnen zorgen.
Maar Lita deed het weer goed. Op de 1-meter wedstrijd lagen de scores van de voorgeschreven sprongen van alle deelneemsters niet heel ver van elkaar, maar met haar vrije sprong, een dubbele salto voorwaarts gehurkt, maakte Lita meteen het verschil. Ze startte haar 3-meter wedstrijd met 8 punten los van de nummer 2. Een mooi uitgangspunt voor de serie op de 3 meter. In die serie gingen ook de eerste drie sprongen gelijk op en kwam het verschil vooral neer op de vrije sprong. Lita maakte een nette anderhalve salto binnenwaarts gehurkt en gaf hiermee de winst niet meer uit handen. Ze keerde welverdiend met een gouden medaille naar huis.
De breedtesportcompetitie heeft naast het individuele karakter ook een verenigingselement. Deelnemende springers ontvangen punten voor hun vereniging op basis van hun prestaties. Naast Lita heeft ook zusje Ziva meegedaan aan deze competitie om haar club te helpen naar een podiumplek. En dat lukte! PSV Schoonspringen wist in de gehele competitie een 3e plek te bemachtigen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Welke van deze drie geselecteerde namen moet de nieuwe naam voor Prinsenzittingen 2020 worden?Reageren!