Foto: Ellis Rijkers
Foto: Ellis Rijkers Foto: Ellis Rijkers

Police Dogs Centre Holland: alles behalve saai!

Algemeen

Sint-Oedenrode - Dat het een bijzondere avond zou worden, was van tevoren al voorspeld. Toch hadden niet veel BtB-leden voorzien hoe ver de zaken van het Police Dogs Centre reiken: in letterlijke en figuurlijke zin. Eigenaar Arnold van den Oetelaar heeft al heel wat meegemaakt en leidt volgens eigen zeggen 'alles behalve een saai leven'. Hij kreeg afgelopen dinsdag de onverdeelde aandacht.

Door: Ria Balk

Dertig jaar geleden lag de focus van het Police Dogs Centre op het trainen van honden, maar inmiddels wordt er een totaalpakket geleverd. "We train dogs and dogkeepers, take care of transportation, materials and all kinds of products", meldde dierenarts Paula Acero. Via hun 'working dogs' hebben ze van dichtbij de Irak-oorlog meegemaakt, zijn ze nauw betrokken geweest bij het vinden van Saddam Hussein, hebben ze mensen uit vluchtelingenkampen opgeleid voor hun leven bij een mijnenveld, et cetera. Nol van den Oetelaar somde zo een aantal indrukwekkende voorbeelden op. "Ik kom net terug van de Filippijnen", zei hij, "daar zijn we bezig met het voorbereiden van een groot project om meer veiligheid te bieden aan de bevolking."

Dol op balletjes
Toen hondentrainer Ramon Gerain zijn zegje wilde doen, luisterde er ineens niemand meer. Een deel van de groep werd opzij gedirigeerd, waarna er een aantal houten kistjes aan de muur werden gehangen. Een hond werd erlangs geleid, totdat hij rusteloos werd van één specifiek kistje. "Onze honden moeten bij binnenkomst al voldoen aan twee eisen", legde Ramon uit. "Ze moeten sociaal zijn en stápelgek op een balletje. Deze Duitse herder is nog ongetraind. Hij heeft zijn balletje gevonden, maar hij moet nog leren dat hij hem pas krijgt als hij gaat zitten." Ter demonstratie werd een volgende hond binnen geleid. En ja hoor: deze hond drentelde voorbij de eerste kist en ging bij de volgende resoluut zitten. Ramon: "Zie je het? Hij raakt niks aan, maar wijst met zijn neus netjes aan waar het ligt."

Internationaal zakendoen
Inmiddels wordt er op diverse fronten zaken gedaan met inkooporganisaties van regeringen en andere grote partijen. "Alle contacten zijn via de honden gelegd, maar in de loop der jaren hebben we bedacht: hoe kunnen we daar meer uit halen? De inkooporganisaties kopen ook andere zaken in m.b.t. beveiliging. Zijn we daar goed in? Nee, maar we hebben wel contacten met deze klant. Zij vertrouwen ons en wij kunnen het leveren. Ze huren ons nu ook vaak in als tussenpersoon." Volgens Nol begin je als ondernemer vaak ergens aan je weet lang niet altijd waar het eindigt: "Je weet nooit hoe de hazen lopen: probeer het!"
Daarmee werd het officiële gedeelte afgesloten en ging de borrel van start. Er was genoeg stof tot praten…