Logo mooirooi.nl
Een jonge keukenprins?   | Fotonummer: 896be9
Een jonge keukenprins? (Foto: Cor van Oorschot)

Rooi kookt: méér dan een kookboek

Sint-Oedenrode - Zoals de Knoptorenkerk méér is dan een kerk, zo is 'Rooi kookt', het boek dat op 7 mei werd gepresenteerd in de Knoptorenkerk, méér dan een kookboek. Het boek brengt niks nieuws, maar iets ouds. En dat is nou juist de charme ervan. Historie, cultuur, een glimlach van herkenning, het was dinsdag allemaal present.

Toch spelen degenen bij wie er géén glimlach van herkenning is, kinderen, er een belangrijke rol in. Te oordelen naar de foto's met lachende of juist heel serieus bezig zijnde kinderen waar het boek mee opent, is het een mooie bouwsteen voor verbinding. Want koken verbindt, in de breedste zin van het woord. Mens en mens, jong en oud, historie met heden en toekomst. Het Roois Cultureel Erfgoed, met Gloria van der Staak als initiatiefnemer van het boek, had er dinsdag duidelijk schik in, en de presentatie verliep vooral informeel en geanimeerd. Auteur Corrie Bekkers volgde daartoe alle kooksessies die op verschillende locaties in Rooi werden gehouden. Leuke anekdotes passeren de revue, zoals het meisje dat geen broccoli lustte maar toch een heerlijke broccolitaart wist te creëren. Het boek is ook prachtig geïllustreerd.

De ouderen met kookervaring waren niet de enige helpende handen. Ook de Rabo, bakkers, horeca, de gemeente en stichting Het Groene Woud deden figuurlijk of letterlijk een duit in het zakje en sommige 'stakeholder' mochten even achter microfoon. Het boek zelf bevat hier en daar wat sluikreclame maar dat stoort geenszins, integendeel, het zijn ingrediënten van de Rooise identiteit. En sommige ingrediënten zijn zo authentiek, dat zelfs de samenstellers van het recept even moeten terughalen wat het ook alweer betekent in gewone-mensen-taal. "Sonnemel? Ehh dat is iets wat je in het brood doet. Een soort vet, ja. Broodverbetermiddel" legt bakker Gijs van Aarle desgevraagd uit.
Het boek is onder meer verkrijgbaar in de boekhandel en kost 12,50 euro. Leuk als cadeautje. Voor wie het gemist heeft: het is volgend jaar wéér moederdag!


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!