Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Meegaan met veranderingen
We krijgen steeds meer informatie. Vijftien (!) maal zo veel dan in 1987, lazen we ergens in 2017. Daar zit 30 jaar tussen, maar dat telt niet. Want onze hersenen en ons bevattingsvermogen zijn nog hetzelfde. "Informatiestress" is al lang geen modewoord meer, het is heden en toekomst tegelijk. Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde, had daar een treffende uitdrukking voor. "We leven niet langer in een tijdperk van verandering, we leven in een verandering van tijdperk."
Met onze website en later ook onze krant zijn we in een rijdende trein gestapt. Gelukkig waren we toen zelf ook al aardig op snelheid en konden met alle ontwikkelingen mee. En een enkele keer zelfs de dagbladen een stap voor, zoals het kijken naar filmpjes op je smartphone via een QR-code op de krantenpagina. Het heeft twee jaar geduurd voordat de dagbladen daar ook mee kwamen maar inmiddels is die trend alweer voorbij.

Ons gemeentebestuur laat zich graag in de maalstroom meeslepen, al vergeten ze daarbij soms dat niet iedereen dat tempo kan of wil bijhouden. Een imago als wereldstad als stip aan de horizon, terwijl een belangrijk deel van de alfabete bevolking amper een woord Engels begrijpt en daardoor de propaganda of zelfs de krant amper meer kan volgen, of geen computer in huis heeft. Daarvan is het gemeentebestuur zich gelukkig – achteraf - bewust; steeds als de SP aan de bel trekt – ere wie ere toekomt - wordt het besluit teruggedraaid, zoals bij de publicatie van vergunningen. Maar veranderingen gaan niet alleen steeds sneller, en informatie wordt steeds méér, de informatiebehoefte bij de mensen wordt ook ánders. De behoefte aan opgesplitste, gesorteerde informatie groeit, al zijn mensen zich daar vaak niet van bewust. Met 'zappen' tussen koppen, inleidingen, foto's, achtergrondverhalen en opinies stel je snel je leesmenu samen: wat wil je nog zien voordat je over een uurtje weer weg moet? En wat kan wachten tot vanavond of het weekend?
Dat heeft gevolgen voor de inhoud van onze krant en website. Voorheen zetten we bijna alle artikelen op MooiRooi.nl én in DeMooiRooiKrant, alles op Twitter en de belangrijkste ook op Facebook. Tegenwoordig kijken we daar wat kritischer naar. De kern van het nieuws op de website (immers sneller) en de uitwerking daarvan in de krant, wordt steeds meer de werkwijze. Meer dan voorheen gaan we opletten dat onze lezers niet gaan zeggen: hee, dat heb ik toch al ergens gelezen?
Er gaat geen dag voorbij of onze website wordt aangevuld met de laatste actualiteiten. Er gaat geen week voorbij of de krant valt in de bus, zelfs in komkommertijd, voor lichtere onderwerpen, het minder snelle nieuws en de verdieping en achtergronden daarvan.
Maar niet iedereen heeft tijd of zin om de krant helemaal uit te spitten. Ook al wordt het gerecycled, zonde van al dat papier en het gedoe voor onze bezorgers om al die dikke kranten mee te sjouwen en in alle brievenbussen te krijgen. Maar als de krant nu eens in twee verschillende versies zou worden gemaakt? Eén 'basis' én een 'plus' met bijlage achtergronden, verdieping, reportages?
Het lijkt een grote stap, die misschien ook nooit genomen gaat worden. En niet iedereen zou (meteen) blij worden van zo'n verandering. Weerstand tegen verandering is immers van alle tijden. Vraag bijvoorbeeld maar eens in Schijndel wie meteen enthousiast was over de glazen boerderij. Maar het tekent wel de dynamiek in onze strategie: lopen wij nog steeds in de pas?

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl