Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April was een maand om veel buiten te zijn. Het was warmer, droger en zonniger dan normaal. Daarmee is wat het weer van de afgelopen maand betreft eigenlijk alles gezegd.

Extreem warm
De vorige maand was het behoorlijk warm, zeker rond de paasdagen was het enkele dagen warmer dan 25°C. Dat heet zomers warm en was in april eerder uitzondering dan regel, maar dit is al het tweede jaar op rij dat het zo is. De hoogste temperatuur werd gemeten op de 22e. Die dag wees het kwik 26,5°C aan. De laagste temperatuur hadden we op de 13e april, toen koelde het in de ochtend nog af tot -0,8°C. Gemiddeld was het 11,1°C tegen normaal 9,3°C. In de middag werd het gemiddeld 17,1°C en de nachten koelden gemiddeld af tot 4,4°C. Normaal is dat 14,4°C en respectievelijk 3,9°C.

Uitzonderlijk droog
April is gemiddeld al de droogste maand van het jaar. Maar april 2019 draaide de kraan nog minder ver open dan anders. In totaal viel er 13,4 mm regen en dat is maar een fractie van het gemiddelde van de afgelopen jaren, dat is namelijk 43 mm. Het bleef op 23 dagen helemaal droog. De meeste regen viel op 25 april, namelijk 5,1 mm.

Zon in overvloed
De zonnigste dag van de maand was de 20e. Die dag konden we precies 13 uur en 12 minuten in de zon zitten. In totaal scheen de zon de afgelopen maand 223 uur en 45 minuten en dat is ruim vijftig uur meer dan de 172 uur waar we recht op hebben. We hadden in april acht sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op 30 april liet de zon zich maar 36 minuten zien en daarmee was dat de meest sombere dag van de vorige maand. Kort samengevat was april 2019 een droge, zonnige en opnieuw warme maand.