Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Campagne om dumpen van asbest te stoppen

Algemeen

Asbest hoort in de milieustraat, niet in de Brabantse natuur. Niet alleen omdat het de natuur ontsiert, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn en het heel duur is om gedumpt asbest op te ruimen.

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Door ze te binden met cement, karton, lijm of gips, ontstaat een oersterk materiaal. Het is slijtvast, isolerend, brandwerend én goedkoop. Het inademen van asbestvezels kan slecht zijn voor de gezondheid. Wie asbest in de natuur dumpt, zorgt er voor dat mensen en dieren deze asbestvezels inademen. Bovendien ontsiert het de omgeving. Daar komt nog bij dat het opruimen van asbestafval ruim € 1.500,-- per dumping kost. Kosten die we uiteindelijk allemaal samen betalen.

Gratis naar de milieustraat
Gaat u verbouwen en hebt u daarbij ook asbestafval, bijvoorbeeld een golfplaten dak? Kijk dan eerst op de website van de gemeente voor alle informatie over het verwijderen en inleveren van asbestafval. Zo kan het zijn dat u een melding moet doen of een omgevingsvergunning moet aanvragen. Tot 35m2 asbest brengt u in de meeste gemeenten gratis naar de milieustraat. Verpak het wel goed in twee lagen stevig, doorzichtig plastic en plak het goed dicht met plakband.  . 

Gratis BuitenBeter-app
Komt u tijdens een boswandeling asbest tegen? Meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/asbest.