Afbeelding

Ogen en oren van Brabant, samen tegen drugscriminaliteit

Algemeen

Als het om het dumpen van drugsafval gaat, staat Brabant helaas bovenaan in Nederland. In 2017 ging het om 83 dumpingen, in 2018 om 109. De provincie, Task Force en politie roepen inwoners van Brabant dan ook op ogen en oren open te houden, en alle verdachte zaken te melden.

Drugs worden het liefst in de natuur gedumpt. Iemand met een vrachtwagentje of busje kan er ongezien snel een lading vaten dumpen. Dat gebeurt vooral 's avonds, 's nachts of vroeg in de ochtend. Dit drugsafval kan via het water en de bodem in ons voedsel terecht komen. Het kan er ook voor zorgen dat planten en dieren dood gaat. En alleen de lucht inademen kan al zorgen voor brandwonden.

Drugslaboratoria
En dan zijn er nog de drugslaboratoria. Die kunnen overal zijn. Op industrieterreinen, boerderijen en afgelegen gebouwen. Of in verlate schuurtjes, vrachtwagens of containers. Het gaat vooral om leegstaande panden die niet opvallen en goed bereikbaar zijn. Soms staat een afzuiginstallatie op het dak staan of hangt er een chemische geur.

Ongezien dumpen
Elke keer als drugsafval wordt gevonden, komt een speciaal bedrijf het afval opruimen. Dat kost al gauw duizenden euro's. Als de bodem vervuild is, is de rekening al snel het dubbele. In Brabant lopen de kosten op tot ruim € 2 miljoen per jaar.

Verdachte zaken melden
Met campagne wil de provincie Brabanders bewust maken van drugsafval en ze oproepen om verdachte zaken te melden. Dat kan via de politie (0900-8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 / www.meldmisdaadanoniem.nl). Ziet u dat er ergens illegaal wordt gedumpt? Bel dan direct de politie via het alarmnummer 112. Treft u een auto of busje op een onverwachte plek aan? Noteer dan het kenteken en bel de politie. Merkt u dat er een rare lucht rondom een gebouw hangt? Meld ook dat bij de politie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/drugs.

Subsidie voor grondeigenaren
Bent u eigenaar van de grond waar drugsafval ligt? U kunt bij de provincie Noord-Brabant een tegemoetkoming in de kosten van het opruimen aanvragen. Meer informatie vindt u op www.subsidiedrugsafval.nl