Een oude boerenwagen getrokken door 2 paarden
Een oude boerenwagen getrokken door 2 paarden

Geen "Fahrrad" maar "Pferde" terug!

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wereldreis in eigen land! Deel 2: Van Groningen naar Rooi.

Vorige maand hebt u hier deel 1 van het door Ties Aarts vertelde verhaal, hier en daar aangevuld met onderzoeksgegevens van de werkgroep geschiedenis (owg) van "De Oude Vrijheid", kunnen lezen. Dat verhaal ging over de tocht op een open vrachtwagen aangedreven door een houtgestookte gasgenerator naar Groningen van een groep jonge boeren uit Rooi en omgeving met als doel het terughalen van de door de Duitsers gevorderde paarden. Hier volgt het tweede deel van het verhaal: de terugtocht met paarden en wagens vanuit Beerta in Groningen naar Rooi.

De terugtocht
In alle vroegte nemen de mannen met de hun toegewezen paarden en wagens hun plaats in de colonne in. Aan de kop en de staart van de kolonne rijdt een ordonnans van het leger op zijn motor mee. Deze twee hebben bovendien de taak om voor slaapgelegenheid, voedsel en drinken te zorgen. Als de stoet eindelijk geformeerd is vertrekken ze onder het toeziend oog van veel inwoners van Beerta. Het is een indrukwekkend gezicht. Ze zullen vooral over – veelal onverharde – binnenwegen rijden. Enerzijds om het verkeer op de doorgaande wegen niet te hinderen en anderzijds om de paarden te ontzien. Het zal geen snelle tocht worden. De eerste etappe is 30 kilometer. Via Winschoten, Blijham en Wedde koersen ze naar Onstwedde waar hun eerste overnachting bij verschillende boerderijen zal zijn.
Ties heeft zijn handen vol aan het onwennige drietal paarden en de onbekende kar. De paarden zijn niet aan hem gewend en Ties niet aan de paarden. Ze voelen elkaars ongemak en dat rijdt stroef. Hij heeft geen idee of er ergens een mogelijkheid tot afremmen op de kar zit. Tijd om zich heen te kijken heeft hij dus nauwelijks. Ties is kapot als ze in Onstwedde aankomen. Hij spant zijn paarden uit, wrijft ze droog en geeft ze eten en drinken. Hij geniet van het lekkere eten, bezorgd door de plaatselijke middenstand en valt daarna doodmoe en snel in slaap.

Lees dit prachtige verhaal aanstaande woensdag compleet in DeMooiRooiKrant

De terugtocht: meer dan 250 km