Afbeelding

Een klein dorpje in een grote oorlog

Algemeen

Sint-Oedenrode - In Rooi is in de oorlog veel gebeurd. De gebeurtenissen op en na 17 september 1944 staan zelfs onuitwisbaar in de wereldgeschiedenis gegrift. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat, met de operatie Market Garden, Sint-Oedenrode als een van de eerste Nederlandse plaatsen werd bevrijd. In het laatste jaar voor de oorlog en gedurende de Duitse bezetting gebeurde er van alles in Sint-Oedenrode. In DeMooiRooiKrant en op MooiRooi.nl kijken we met de twee vrienden Ties van de Tillaart en Hend van Rooij (twee Rooise jongens die als tiener de oorlog meemaken in en rond Rooi) terug op die periode. Hoofdstuk 3: De oorlog komt steeds dichterbij

De eerste schooldag is anders dan andere jaren. Niemand lijkt echt geïnteresseerd in wat het nieuwe schooljaar gaat brengen. Van veel jongens is de vader een week eerder opgeroepen voor militaire dienst. Dat de gedachten dan ook niet bij het nieuwe schooljaar zijn, snapt meester Van Schijndel heel goed. Hij was in '14-'18 ook opgeroepen als reservist om het land te verdedigen. Gezien zijn leeftijd, volgend jaar wordt hij vijftig, ontspringt hij nu de dans. Maar hij realiseert zich heel goed wat er in de getroffen gezinnen aan de hand is. Aan de andere kant komen zijn ervaringen uit de Grote Oorlog hem nu goed van pas. Hij kan zijn leerlingen goed vertellen wat er toen aan de hand was en wat dat nu betekent. Maar ondanks dat de verhalen van meester Van Schijndel best wel spannend en verduidelijkend zijn, kunnen ze de meeste kinderen niet geruststellen. De nieuwsberichten die op de radio te horen zijn en die in de kranten staan over de Duitse inval in Polen, zijn niet echt bemoedigend voor de vrije wereld.
Meester Van Schijndel heeft ook de komende weken moeite om bij de les te blijven. Hij merkt dat bij veel leerlingen de concentratie niet is, wat die voor de vakantie was. De situatie in de wereld wordt steeds grimmiger. Bij de Duitse inval van Polen bombardeerden de Nazi's Warschau om zo het Poolse leger te dwingen zich over te geven. Volgens de radioberichten zou de hele stad in brand staan, maar eigenlijk kan niemand zich daar een voorstelling bij maken. Volgens de Duitse radiozenders is de 'Blitzkrieg' een zeer efficiënte wijze van oorlogsvoering. Het kost weinig levens en terreinwinst gaat heel snel.

Lees het hele hoofdstuk in DeMooiRooiKrant van a.s. woensdag