Er is volop belangstelling voor het maken van een klinknagel voor de stoommachine
Er is volop belangstelling voor het maken van een klinknagel voor de stoommachine Foto: Hans van den Wijngaard

Een kijkje nemen op het hoogtepunt van de industriële revolutie

Historie

Sint-Oedenrode - Dit weekend is op Hoeve Strobol voor de tweede keer het museumweekend. Tijdens deze twee dagen kan het publiek een tijdreis maken naar de tijd waarin onze grootouders en hun ouders opgroeiden. Met de komst  van een heuse stoommachine die sinds vorig jaar wordt gerestaureerd, gaat Hoeve Strobol terug naar het hoogtepunt van de industriële revolutie.

"De zaterdag staat traditioneel in het teken van de techneuten, op zondag komen er meer dagjesmensen en gezinnen met kinderen", vertelt Bert Verbakel van Hoeve Strobol. "Dat is niet alleen hier, dat is bij heel veel evenementen zoals dit. Daar hebben we in ons programma ook rekening mee gehouden. Zo is er zondag een touwslager, die op ambachtelijke wijze (spring)touw maakt".

Sinds vorig jaar houdt Hoeve Strobol in het eerste weekend van mei het museumweekend. Tijdens deze twee dagen kan iedereen zien hoe het dagelijkse leven er honderd jaar geleden uitzag. Hoeve Strobol legt daarbij de nadruk niet alleen op de gang van zaken in het huishouden, maar de bezoekers aan het museumweekend maakten ook kennis met ambachten die honderd jaar geleden of nog verder terug werden uitgeoefend.

Veel belangstelling was er voor de restauratie van de uit 1935 stammende Rollé stoommachine die Hoeve Strobol vorig jaar kreeg uit de Franse vestiging van houtzagerij Rollé uit Schijndel. Dat Bert Verbakel grootse plannen heeft met de stoommachine, liet hij het publiek zien. Op het terrein van Hoeve Strobol komt een heus fabrieksgebouw te staan zoals die op het hoogtepunt van de industriële revolutie werden gebouwd.
 

Ook vandaag is Hoeve Strobol geopend van 13:00 tot 17:00 uur. Entree 7,50 euro, kinderen van 4 tot 12 jaar 5,00 euro.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding