Afbeelding

Op het spreekuur: Hooikoorts

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is lente! Huisartsen weten dat het lente is als de zon lekker de spreekkamer binnen schijnt, als het nog licht is als we 's avonds naar huis gaan en als we weer veel herhaalrecepten voorbij zien komen van anti-allergie medicijnen. Anti-allergie medicijnen worden ook wel antihistaminica genoemd en worden onder andere gegeven tegen hooikoorts. Je zou misschien denken dat het hooikoorts seizoen in mei of juni begint. Maar de eerste pollen zijn er al weer in februari en maart. En het hooikoorts seizoen loopt door tot oktober.

Tussen de 15 en 20 procent van de Nederlanders heeft last van een pollenallergie. Dit is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De klachten die daarbij kunnen horen zijn jeuk aan de neus, veel niezen, een verstopte neus of een loopneus, jeukende, tranende ogen, een droge keel en hoesten.
Een allergie is eigenlijk een heftige reactie van het afweersysteem op bepaalde prikkels. Dit kunnen pollen zijn maar ook kattenharen, hondenharen of huisstofmijt. Elk lichaam maakt antistoffen tegen stuifmeel en andere prikkels, maar bij allergie is sprake van een 'overdreven' afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. Waarom de ene persoon wel allergisch is en de ander niet is niet bekend, maar we weten wel dat het in sommige families meer voorkomt dan in andere.
Als je weet dat je hooikoorts hebt kun je daar rekening mee te houden. Probeer contact met pollen zo veel mogelijk te vermijden. Op warme en droge dagen zijn er meer pollen in de lucht. Dit wordt bekend gemaakt op de radio en internet (www.pollennieuws.nl) en teletekst pagina 714. Als je weet dat er veel pollen in de lucht zitten kun je je slaapkamerraam beter dichthouden om geen pollen in de slaapkamer te krijgen. Het dragen van een zonnebril vermindert irritatie van de ogen. En probeer uit de buurt te blijven van plekken waar gras gemaaid wordt.
Als het niet lukt om de pollen te vermijden of als de klachten blijven kun je medicijnen gebruiken tegen hooikoorts. Dit zijn de eerder genoemde antihistaminica. Als je slechts af en toe last hebt van hooikoorts kun je een neusspray, oogdruppels of tabletjes gebruiken. Je hoeft deze alleen te gebruiken als het nodig is. Ze werken snel. Je kunt deze middelen zelf bij de drogist kopen. Er is geen recept voor nodig. Gebruik de medicijnen zodra je klachten krijgt of verwacht te krijgen. Als de klachten een tijdje weg zijn kun je ze weer proberen te stoppen.
Als je vaker last hebt van hooikoorts en de zelf gekochte middelen niet voldoende helpen kun je samen met je huisarts overleggen of je andere tabletten of een corticosteroïd neusspray kunt gebruiken. Deze neusspray werkt pas na enkele dagen en je moet de neusspray minstens vier weken gebruiken.
Bij zwangerschap of het geven van borstvoeding is het verstandig om samen met de huisarts opnieuw naar de medicatie te kijken. Niet alle antihistaminica mogen gebruikt worden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding. Voor alle allergieën worden dezelfde medicijnen gebruikt. Meestal is het dus niet nodig om een bloedonderzoek aan te vragen om te onderzoeken waar je precies allergisch voor bent.
Bij hooikoortsklachten, die niet minder worden door de medicijnen is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Meer informatie over hooikoorts is te vinden op www.thuisarts.nl/hooikoorts/ik-heb-hooikoorts.