Afbeelding

Opruimen maakt je blij

Algemeen Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - "Waarom huren mensen wel iemand in om hun huis en tuin te onderhouden, maar niet om het huis op te ruimen?" stelt Kim Hendriks mij een goede vraag. Ze zet me aan het denken. 'Eh ja, daar heb je wel een punt… Waarom?' Meteen kom ik met psychologie van de koude grond. Mensen schamen zich vaak voor de bende in huis. Hoe vaak hoor je wel niet: 'let maar niet op de rommel!' Er rust een taboe op. Dat wil Kim als opruimcoach doorbreken.

Geen slingerende spullen in het huis van Kim aan het Kofferen. Als ik binnenkom valt me meteen op hoe opgeruimd het is. "Ik hou van opruimen. Dat vind ik heerlijk." Kim verrast me daarmee niet en ik geloof haar als ze daaraan toevoegt "hier is het ook geregeld een rommeltje hoor!" Ik zie namelijk foto's aan de wand van haar drie kinderen. En waar kinderen wonen, wordt altijd rommel gemaakt. "Dat mag ook, want in een huis moet geleefd worden", vindt de Rooise.

Dat zullen de meeste mensen het met haar eens zijn, maar er zijn grenzen. Niet iedereen kan overzicht bewaren bij het opruimen. Een ander vindt spullen weggooien lastig en dan stapelen de problemen zich letterlijk en figuurlijk op. Of wat als de partner een opgeruimd huis wil en jij zelf van verzamelen houdt? Zo maar enkele gevallen waarom Kim Hendriks onder de naam MooieBende begonnen is als 'professional organizer'. Een term die in Amerika al heel lang bestaat. "Daar is het normaal dat mensen hulp inroepen van een opruimcoach. Dat kan zijn omdat zin in opruimen ontbreekt, of omdat iemand het gewoonweg niet lukt. Ik geef dan allerlei tips hoe je het best, op een systematische wijze kunt werken." Het kan niet anders dat er dan een psychisch aspect om de hoek komt kijken. Ik heb wel eens programma's op tv gezien waarbij mensen absoluut geen afscheid kunnen nemen van spullen. "Klopt", zegt Kim. "Daarom ga ik nooit overhaast te werk. Het is sowieso een kwestie van vertrouwen, er moet een klik zijn. Veel mensen moeten over een drempel en dat snap ik heel goed."

Opruimen lijkt simpel, maar ik denk dat iedereen wel eens heeft gemerkt dat het best lastig is. Je kunt er moe van worden en soms kom je er niet doorheen. Dan zit je ineens op de grond met een stapel fotoboeken. De ene herinneringen verdringt de ander. De tijd vliegt voorbij en je hebt nog niks gedaan. Grrr! Kim: "Dat is herkenbaar. Daarom geef ik als tip om een muziekje op te zetten of om samen met iemand anders op te ruimen. Maar er zijn meer manieren, die ik dan met degene doorneem." Kim geeft ook advies aan mensen die fysiek of mentaal belemmering ervaren bij het opruimen, eventueel gebruik makend van een Persoons Gebonden Budget. Ze biedt ook hulp in het verbeteren van de leefomgeving van mensen met dementie. Inmiddels heeft Kim al op meerdere adressen de helpende hand toegestoken. Iedere keer weer is ze trots op het resultaat, maar vooral de reactie van haar klanten doet haar goed. "Ik hoor vaak dat de rust is teruggekeerd. Rommel geeft onrust en het irriteert als je niks kunt vinden. Als dan alles weer een eigen plek heeft, is dat fijn leven in huis."

Behalve in woningen ruimt Kim ook op bij bedrijven. Ik gniffel als ik haar in gedachte met een bouwhelm op een immens magazijn zie opruimen, maar dat is natuurlijk niet aan de orde. Het gaat om kantoorruimten waar het ook nogal eens een ongecontroleerde bende kan zijn. "Ik vraag eerst aan alle mensen op de vloer wat ze willen en hoe zij het zien. Uiteindelijk weet ik of het praktisch of sfeervol moet zijn, of allebei en daarmee ga ik aan de slag. Laatst kreeg ik een mooi compliment: "Samen met jou is me dit eindelijk gelukt.'"

Als ik Kim zo hoor klinkt alles logisch. Daarom kan ik er nog steeds met mijn pet niet bij waarom een opruimcoach in Nederland nog amper voet aan de grond heeft gekregen. Dus heb je een berg spullen die je niet weggewerkt krijgt? Schaam je dan niet en bel MooieBende, want het is echt waar… opruimen maakt je blij!