Henk Gloudemans, Bo Smorenburg en Lieke van der Schoot.
Henk Gloudemans, Bo Smorenburg en Lieke van der Schoot.

Ouderen De Aandacht

Algemeen Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode- "Wat ben je laat? Ben je weer gaan biljarten?" riep mijn oma, zodra opa vanuit de schuur hun kleine huisje in stapte. Hij was alleen even een drankje halen…. Het was een heel moeilijke fase in het proces van dementeren. Voor zowel mijn oma, die aan de ziekte leed, als voor partner en mantelzorger opa. Hij moest leven met een veranderd persoon, die totaal onvoorspelbaar was. 's Nachts stond ze tientallen keren op, ze vergat alles binnen enkele seconden en mijn opa moest het vaak ontgelden. Uiteindelijk ging hij er bijna zelf aan onderdoor. Hij incasseerde een hartaanval en belandde in het ziekenhuis. Dit is een praktijkvoorbeeld van hoe het er op duizenden plekken in Nederland aan toe gaat. 

Door: Jeroen van de Sande

Henk Gloudemans weet wat er speelt. Hij is al tientallen jaren werkzaam in de zorg. Nu heeft hij de stap gemaakt om problemen in de geriatrische zorg te lijf te gaan met een nieuwe onderneming: Odazorg. In Sint-Oedenrode denkt dan iedereen direct aan de Heilige Oda, de beschermheilige van ons dorp. Een logische gedachte, maar het gaat dieper. De letters staan voor Ouderen De Aandacht. "Dat is precies waar we voor staan", brandt Henk los. "We zien mensen steeds ouder worden. Nu lijden zo'n 270.000 mensen aan dementie, maar rond 2040/2050 is dat meer dan verdubbeld. De vraag naar goede zorg zal toenemen. De vraag naar andere zorg ook, want de overheid wil dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. Wij bieden die zorg. Voor de patiënt, maar zeker ook voor de mantelzorger. Die kan het niet alleen."
Ik stel een vraag die Henk (uiteraard) al verwachtte. 'Wat is jullie onderscheidend vermogen?' Hij glimlacht aimabel. "Onze kracht is dat we laagdrempelig en toegankelijk zijn. We komen langs voor een kennismakingsgesprek en daarna heb je telkens contact met dezelfde persoon. Daarnaast werken we echt samen met de mantelzorger. Samen maken we duidelijke afspraken." Lieke van der Schoot zit erbij. Zij is verpleegkundige en komt bij de mensen thuis. "Bij dementie lopen de mantelzorgers allemaal tegen dezelfde problemen aan. Hoe ga je met bepaald gedrag om? Daar geef ik dan instructies voor. Ik begeleid de mantelzorgers en help met het verzorgen van de patiënt. Dit kleinschalige past bij mij. Zo kan ik de zorg geven die de mensen verdienen." Odazorg werkt nauw samen met de mantelzorgers, maar aan de andere kant ook met allerlei andere zorgverleners. Om het beste van het beste te kunnen bieden voor de cliënt.

Henk heeft acht jaar intensief gewerkt op een dementieafdeling. Hij leerde er studenten de juiste zorg aan. Het werken in die intense omgeving heeft hem nadrukkelijk aan het denken gezet. "Het aftakelingsproces is verschrikkelijk, maar ik wil denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Daarom zijn we ook zorgconcepten aan het ontwikkelen om de levensstandaard te verbeteren. Bo Smorenburg helpt me daarbij door informatie op te halen. Bo: "Daarbij valt te denken aan nieuwe technologieën. De ouderen van nu en straks zijn meer vertrouwd met moderne toepassingen." Ze snijdt ook het onderwerp 'andere woonvoorzieningen' aan. Henk springt daar op in. "Hopelijk is in de toekomst een gesloten afdeling niet meer nodig. Hoe mooi zou het zijn als mensen gecontroleerd vrijer kunnen zijn in doen en laten met zorg in de nabijheid." Odazorg biedt op dit moment zorg voor mensen die het hard nodig hebben, maar denken ook al na over de komende decennia. Deze drie-eenheid is er dagelijks mee bezig. "Wat we nu doen past ook bij de woonvisie van gemeente Meierijstad. Daar staat in dat er meer behoefte is aan kleinschalige zorgprojecten. Aan iets vernieuwends willen we zeker ons steentje bijdragen", is de ondernemer ambitieus.  
Het gesprek met Henk en zijn team heeft herinneringen bij me naar boven gehaald. Aan het begin van deze eeuw werd de rol van mantelzorger onderschat. Jammer dat er toen geen Odazorg klaar stond om mijn opa en oma te helpen. Gelukkig hebben mensen nu wél de keuze om die hulp in te schakelen.