Afbeelding

Lezing "de das in Brabant"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Nog niet zo lang geleden vormde de das een diersoort die nagenoeg onbekend was in Brabant. Dat is niet vreemd, want in de jaren zestig raakte het dier nagenoeg uitgestorven. Toch is het een diersoort, die voorheen algemeen voorkwam op de zandgronden van heel Brabant, van Grave tot Bergen op Zoom. Jacht, stroperij, de explosieve groei van steden en dorpen en de teloorgang van zijn leefgebied betekenden zijn doodvonnis. 

Begin jaren negentig hebben uitzetacties van Das & Boom in samenwerking met Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer er voor gezorgd dat de das weer voet aan de grond kreeg in Brabant. Sindsdien gaat het goed met de das, volgens sommigen zelfs té goed. Toch krijgt maar een enkeling ooit een das in levende lijve te zien. Door zijn verborgen levenswijze blijft hij voor de meesten een grote onbekende. In deze lezing wordt een kijkje gegeven in het leven van de das, door de seizoenen heen. Helaas botsen de belangen van das en de mens regelmatig; ook hier zal in de lezing aandacht aan gegeven worden. 
In het tweede deel van de lezing wordt uitgebreid ingegaan op de ontwikkeling van de dassenpopulatie in Brabant vanaf 1900 tot heden. Ook wordt gekeken naar wat we in Brabant en in het bijzonder rond Sint Oedenrode kunnen verwachten. 
Ton Popelier uit Schijndel is vrijwilliger bij Das & Boom. Al 30 jaar monitoort hij de dassenpopulatie in Het Groene Woud en kan daarom veel vertellen uit eigen ervaring. De lezing vindt plaats op maandag 1 april om 20.00 uur in "d'n Einder" Sluitappel 17a Sint-Oedenrode. Iedereen is van harte welkom.  Aan niet-leden van Heemkundekring "De Oude Vrijheid" wordt 2 euro gevraagd.