Afbeelding

Bellen met de burgemeester

Algemeen

Wekelijks vertelt burgemeester Kees van Rooij over zijn werkzaamheden van de afgelopen week. Deze keer bespreekt hij vier onderwerpen.

TEAM Meierijstad
Het was politiek gezien een roerige week. TEAM Meierijstad gaat uiteen in twee fracties en wethouder Eus Witlox besloot daardoor op te stappen. "Eus heeft als partijvoorzitter deze keuze gemaakt, niet als wethouder. Maar die beslissing heeft natuurlijk ook impact op ons college van B en W. Deze week lag daardoor voor mij de nadruk op het borgen van de continuïteit binnen ons college. Je voert gesprekken en probeert alles in goede banen te leiden. Het proces is op een nuchtere en zakelijke manier gegaan. Er kwamen niet heel veel emoties bij kijken. TEAM zag geen mogelijkheid om samen verder te gaan. Een splitsing was onafwendbaar. Het belang van Meierijstad staat natuurlijk voorop. Ik hoop dat alle partijen de verantwoordelijkheid pakken. We moeten verder", aldus Kees van Rooij.

Sterk Techniekonderwijs
In het begin van de week was er de bijeenkomst Sterk Techniekonderwijs 2020-2023 bij Vanderlande. De regio Noordoost-Brabant gaat een stevige impuls geven aan het versterken van het technisch beroepsonderwijs. Van Rooij: "Het techniekonderwijs wordt versterkt. Het gaat om een regio breed initiatief. De kracht van samen komt hier goed naar voren. De overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven trekken samen op." De regionale investering van het Ministerie van OCW betreft, mits de plannen en de samenwerking goed zijn, een dikke 17 miljoen euro. De scholen die meedoen zijn: Udens College, Fioretti College, Elde College, Bossche Vakschool, Cambium College, Baanderheren College, SG de Overlaat en het Hooghuis. Samen met twee ROC's: ROC de Leijgraaf en Koning Willem I College.
Samen tegen voedselverspilling
Op dinsdagavond bezocht Van Rooij de avond 'Samen tegen voedselverspilling' bij THREE-SIXTY in Veghel. "Het was een nationaal en internationaal gezelschap. Er waren afgevaardigden van onder andere Wageningen University & Research, De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en Google. Meierijstad-Veghel is hét centrum van de inzet tegen voedselverspilling. Als gemeente Meierijstad zijn we aanjager. Samen met AgriFood Capital zetten we onze schouders er verder onder."

Rampenoefening
De vrijdag stond in het teken van crisisbeheersing. "We hebben geoefend wat te doen bij een crisis of ramp. Deze oefening ging over een muziekevent dat werd geteisterd door opkomend noodweer. Als burgemeester kan ik voor dit soort beslissingen komen te staan. Bijvoorbeeld of we overgaan tot evacuatie. Op zo'n moment ben ik opperbevelhebber, maar in een crisis heb je meerdere rollen zoals die van burgervader. Uiteraard laat ik me in zo'n geval adviseren door specialisten en deskundigen, maar uiteindelijk hak ik de knoop door in bepaalde dilemma's. Dat besluit kan onder tijdsdruk staan of als je nog niet alle informatie hebt, omdat de veiligheid van mensen in het geding kan zijn. Die afwegingen zijn belangrijk om op een later moment ook goed uit te kunnen leggen waarom je dat besluit hebt genomen. Het was een zeer interessante en leerzame ochtend", besluit de burgemeester.