Afbeelding

Internationale Vrouwendag met Firoozeh Farjadnia

Algemeen

Sint-Oedenrode - Firoozeh Farjadnia werd in 1970 geboren in Kermanshah, in Koerdisch Iran. Als jonge vrouw vluchtte ze naar Nederland, waar ze een opleiding bouwkunde volgde. Ze begon al vroeg met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Postvogel is haar indrukwekkende debuutroman.

Maar wie wil een postvogel die steeds de weg kwijt raakt? "Dat was toch wat ik wilde? Me verstoppen in een vreemd land tussen mensen die me niet kennen, een onbekende blijven. Geen dochter meer zijn voor mijn moeder, geen nicht voor mijn tantes, geen vrouw voor mijn man en vooral geen redder.... Toch knaagt er iets. Alsof ik ze in de steek heb gelaten. Wat als iedereen weggaat en ergens in afzondering belandt, zichzelf verlost van het bittere verleden en geen verantwoordelijkheden meer neemt?" In afwisselende fragmenten neemt Postvogel ons dan weer mee naar het Iran van haar jeugd, dan weer naar het Nederland van haar heden. En gaandeweg gaan de twee steeds meer op elkaar lijken. De angst voor uitzetting, de keuze om te verdwijnen in de illegaliteit, die eigenlijk geen keuze is, want per slot van rekening was dat hetgene waarvoor ze gevlucht was, de postvogel.

Firoozeh Farjadnia vertelt over en leest voor uit haar boek 'Postvogel' tijdens de viering van Internationale Vrouwendag, 10 maart in het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46. Tussen half 2 en half 6 zijn Rooise (en andere) vrouwen welkom.