Afbeelding

Nol Ardts zet al veertig jaar de toon

Algemeen

Sint-Oedenrode - Misschien was in de hoogmis van afgelopen zondag de gast die niet op de gastenlijst stond wel de grootste verrassing: bisschop De Korte. Hij zag kans om deze vroege ochtend het slapende Oeteldonk te ontvluchten om in de viering voor te gaan; het was geen carnavalsmis maar een mis met carnaval. Dit allemaal ter ere van een man die deze dag maar liefst twee jubilea vierde: veertig jaar musicus en zeventig jaar geleden in het bestaan geroepen, Nol Ardts.

Een bijzondere manier om met name het eerste jubileum te vieren: zowat alle begaafde musici uit je recente en verre verleden bewegen om te komen zingen, van Beugen tot Antwerpen. Een indrukwekkend gezelschap met een veelbelovende cocktail van jonge, onbevangen en onbedorven stemmen en belegen stemmen waarin een subtiele maar nergens storende zweem van de tand des tijds in doorklonk. Je kunt wel aan muzikale duizendpoot Ardts overlaten om een aansprekend repertoire voor deze viering samen te stellen. Verbazingwekkend dat na slechts één repetitie dit niveau van musiceren kan worden behaald. Nol blijft er stoïcijns onder: 'Ze hadden allemaal al eerder de muziek ontvangen.'
De bisschop kon natuurlijk niet nalaten naar de aankomende Vastentijd te verwijzen; veertig dagen om eens goed in de spiegel te kijken. In de eerste lezing van Jezus Sirach stonden wijze woorden: 'Beoordeel mensen niet voordat je ze hebt horen spreken.' Woorden kunnen veel pijn veroorzaken. 'Je kunt misschien beter een klap krijgen dan een stortvloed van pijnlijke woorden over je heen, die blijven vaak nog heel lang in je hoofd zitten,' zo vervolgde hij. De Opstanding uit de dood die we met Pasen vieren is uiteindelijk de ultieme overwinning voor de standvastige gelovige. Overwinningen in de vorm van geld en macht zijn nooit meer dan Pyrrusoverwinningen die je uiteindelijk met lege handen laten achterblijven. De goed gevulde kerk gaf zowel de jubilaris als de koorleden een welverdiend en warm applaus.