De waterzuiveringsinstallatie van Sint-Oedenrode.
De waterzuiveringsinstallatie van Sint-Oedenrode.

Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?

Algemeen

Sint-Oedenrode - We gebruiken de hele dag door water. Per persoon gemiddeld 120 liter per dag. Waar komt al dat water wat we wegspoelen terecht? Alles wat we wegspoelen door de gootsteen, douche of wc verdwijnt in het riool. Waterschap De Dommel zuivert afvalwater van 890.000 inwoners in 8 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Midden-Brabant. Het afvalwater komt als gezuiverd water terug in het beekdal van de Dommel.               

Hergebruik van afvalwater
Het waterschap doet veel onderzoek naar hergebruik van stoffen in afvalwater. Er zitten veel waardevolle grondstoffen in ons rioolwater die we kunnen hergebruiken. Het waterschap haalt bijvoorbeeld energie uit biogas dat wordt geproduceerd door de bacteriën in de zuivering en maakt kunstmest en bioplastics met stoffen uit het rioolwater. Ook haalt Waterschap De Dommel op de Energiefabriek Tilburg energie uit het afvalwater. Dat is genoeg energie voor de hele rioolwaterzuivering in Tilburg.

Waterzuivering bij u in de buurt
Bij u in de buurt ligt rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode. Daar komen de rioolbuizen uit de gemeenten Best, Oirschot en Sint-Oedenrode samen. Het afvalwater komt terecht in de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het schoongemaakt. Het gezuiverde afvalwater stroomt uiteindelijk de Dommel in. Om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, zijn er op de plek trappen aangebracht. Deze 'cascades' zorgen voor extra zuurstof in het water. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kom een kijkje nemen. Op het terrein naast de zuivering staat een uitkijktoren. Bezoekers hebben zicht op de zuivering en het land eromheen. U bent van harte welkom.

Afbeelding
Afbeelding