Afbeelding
Foto: Kim Verstappen

Lezing over Het beleg van 's-Hertogenbosch

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op dinsdag 19 februari houdt Rob de Vrind om 20.00 uur in De Gouden Leeuw aan de Markt in Sint-Oedenrode een lezing over het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik "de stedendwinger". Een lezing waarbij geschiedenis, cultuur en ook de natuur anno nu aan bod komen. 

Het beleg vond plaats binnen het grote kader van de Tachtigjarige Oorlog, die vorig jaar centraal stond in boeken en diverse radio- en Tv-programma's. 's-Hertogenbosch had in die tijd als bijnaam "de Moerasdraak", omdat het stadsbestuur de omgeving onder water kon zetten waardoor de stad in een wijds meer kwam te liggen. Het gebied werd ondoordringbaar voor legers en kanonnen en het was onmogelijk om er loopgraven en kampementen aan te leggen. Hiermee had de stad een reputatie van onoverwinnelijkheid verworven. Om de stad te kunnen belegeren liet Fredrik Hendrik 30.000 mannen en vrouwen 65 km aan dijken aanleggen, rivieren afdammen en met rosmolens het water wegpompen. Een gigantische operatie! Uiteindelijk lukte het hem om
's-Hertogenbosch te veroveren op de Spaanse troepen. Dit huzarenstukje vestigde zijn reputatie en maakte hem in zijn tijd wijd en zijd beroemd bij buitenlandse vorstenhuizen.
Hoe het er toen uitzag, wat zich toen heeft afgespeeld en hoe nu de Stichting De Groene Vesting de linie van 1629 weer beleefbaar wil maken hoor en zie je op de lezing met veel mooie beelden en animaties. 
Je kunt nu ook fietsen over de linie. Rond 's-Hertogenbosch geven bordjes met Linie 1629 aan hoe de fietsroute loopt. Rob de Vrind vertelt wat er op de fietstocht is te beleven op het gebied van geschiedenis, cultuur en natuur. Misschien een goed idee voor een mooie fietstocht in het voorjaar. De lezing is gratis toegankelijk voor leden van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid; niet-leden betalen € 2,-.