Bijna iedereen was om kwart over twaalf al klaar met plakken en had tijd om te poseren
Bijna iedereen was om kwart over twaalf al klaar met plakken en had tijd om te poseren Foto: Hans van den Wijngaard

SP: Halvering aantal verkiezingsborden, waarom?

Algemeen

Meierijstad / Sint-Oedenrode - De opkomst bij verkiezingen, voor welke overheid dan ook, zit al jaren in een neergaande lijn. Onlangs heeft het college van Meierijstad laten weten, het aantal verkiezingsborden voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen terug te brengen van 53 naar 25 in totaal. Vooral in Sint-Oedenrode maakt dat verschil: van vijftien naar vijf. Ruud Merks, fractievoorzitter SP in Meierijstad, was hierover hoogst verbaasd en greep woensdag 30 januari zijn pen.

"Geacht college,
Op 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Een dag waarop de democratie haar hoogtij viert. De bevolking kan haar stem uitbrengen en zodoende hun volksvertegenwoordigers kiezen. We zien de afgelopen jaren, dat de opkomst minder wordt. Met man en macht proberen de overheid, politieke partijen et cetera op allerlei wijzen de opkomst te bevorderen. Eén van de mogelijkheden, waarvoor de gemeente zelf kan zorgen, is het plaatsen van (voldoende) verkiezingsborden. Met o.a. als doel dat de bevolking erop geattendeerd wordt dat er verkiezingen aankomen en zodoende de opkomst te bevorderen. Nu zien wij in een schrijven van uw college, dat het aantal verkiezingsborden in Meierijstad meer dan gehalveerd (53 naar 25) gaat worden. In onze ogen een vreemde move, wat haaks staat op het beleid, om juist meer opkomst bevorderen."

Hij vraagt vervolgens naar de reden van het besluit, bevestiging van hun conclusie dat dit besluit haaks staat op het beleid om juist de opkomst te bevorderen, en vraagt tenslotte om het aantal verkiezingsborden weer terug te brengen van naar de oorspronkelijke 53.
Op 9 februari worden in Meierijstad de verkiezingsposters aangeplakt. In Rooi gebeurt dat van 12.00-14.00 uur vanuit de Gemeentewerf Sint-Oedenrode, Eerschotsestraat 16, in het bijzijn van burgemeester van Rooij.