Afbeelding

Achter de Schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Achterkamertjes
DeMooiRooiKrant heeft dan wel een rubriek over wat er achter de schermen gebeurt, maar natuurlijk zijn er veel plaatsen in Meierijstad waar dingen gebeuren die niet op straat (mogen) komen. Wat er in die straat achter de gordijnen gebeurt is – meestal – privé, hoewel de 'sociale' media wel een paar scheurtjes in die vesting hebben gemaakt. Maar hoe zit het met de overheid? Wat lezen we de laatste tijd toch weinig over 'achterkamertjespolitiek'?
De afgelopen decennia lijkt er steeds meer verwevenheid te komen tussen de 'vrije' pers en de politiek. Denk aan het 'lekken' naar de pers tegen Prinsjesdag, denk aan de 'spindoctors' die door grote ondernemingen maar ook door de overheid worden ingezet om de pers te manipuleren of om de tuin te leiden. Dat het woord spindoctor geen officiële functienaam is, zegt ook al iets over het schemergebied waarin dit soort zaken zich afspeelt.

In Rooi hebben we ook te maken gehad met achterkamertjespolitiek, en niet zo'n beetje ook. Recent was er ophef over Best, waar dat maar liefst elf maal gebeurde in één raadsperiode. Maar rond de eeuwwisseling, toen er nog geen MooiRooikrant bestond, wisselden in Rooi openbare en besloten vergaderingen elkaar gewoon af. Dat brak de gemeente uiteindelijk op, toen de locatie van de nieuwe burgemeesterswoning ter discussie kwam, in een gebied met natuurwaarden waar een normale sterveling nooit een bouwvergunning zou krijgen. De politiek zou daarmee hebben ingestemd … in besloten vergaderingen. Daardoor heeft die affaire, die zelfs de nationale pers haalde, nooit het zweem van gesjoemel en vriendjespolitiek van zich af kunnen schudden. Niet dat de Rooise politici daar toen allemaal loyaal aan meewerkten; af en toe klapte er een uit de school. De pers kreeg daardoor met terugwerkende kracht nieuws, dat ook nog eens heel wat gretiger werd gelezen dan dat het via de openbare vergaderingen naar buiten zou zijn gebracht.

Vandaag de dag, in Meierijstad, zal zeker ook niet alles wat in het grote schrijfhuis gebeurt openbaar worden. Soms zijn daar heel legitieme redenen voor, al zal dat in het verleden niet anders zijn geweest. Nu gaat het er wél wat professioneler aan toe. En daardoor misschien ook wel saaier. Maar gelukkig zijn er steeds weer politici die regelmatig de dekens opschudden.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl