Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Hoe was jullie kerstfeest?

Column

Sint-Oedenrode - Kerstmis 1977. Door een foutje bij een lijmfabriekje ergens in Oost Europa hadden wij, de familie van de Veerdonk in Heeswijk, de eerste homo-kerststal van West Europa in huis. Het was er eentje zonder Maria maar met twee Jozeffen! Bovenop de stal stonden twee lilliputter-engeltjes, waarvan de kwaaie engel een vleugel miste en de goede engel maar een beetje dom op een zwaard stond te leunen. De os en de ezel waren uit schaamte in Oost Europa achtergebleven.

Kerstmis 1996. Dat jaar hadden we de kerstboom al extra vroeg gehaald. Want we wilden een grote, zo'n Duitse woudreus, al bleek dat gevaarte net iets te groot voor mijn Simca Marina. Uiteindelijk moest ik de bovenkant wegzagen. Daarna reed ik dus in een cabrio rond. Toen ik de boom na 3 uur van sjouwen en slepen eindelijk bij ons binnen had staan, zag ik onze hond denken: "Heerlijk, eindelijk weer een eigen toilet in huis".

Kerstmis 2009. Onvergetelijk. We aten voor het eerst bij onze neef Niko in Olland. "Kalkoen, als ik me niet vergis", zei hij toen hij het hoofdgerecht opdiende. We moesten dat beest steeds heen en weer over het netje te tillen, want we aten aan Niko's pingpongtafel. De pistoletjes uit de oven waren zo zwart dat ieder moment Madonna kon aanbellen om ze te adopteren. Na afloop deden we Het Grote Koelkastspel: Niko nam iets uit zijn koelkast en dan moesten wij raden wat het precies was en in welk jaar hij het er in had gestopt.

Kerstmis 2018. We hadden een heel gelukkig kerstmaal (lees happy meal).

Tot slot de traditionele kerstvragen: Eindigt het lied "All I want for christmas" inmiddels met "the iPhone 8"? Liep achter "Rudolph the rednosed reindeer", een collega met de naam "Bob the brownnosed reindeer" … omdat-ie zo slecht kon remmen? En de laatste: Waren die Drie Koningen niet gewoon medewerkers van de Wehkamp omdat Maria tijdens haar zwangerschap uit verveling wat onzinnigs uit de postordercatalogus had besteld? Want goud en wierook, oké, maar wie wil nou in hemelsnaam mirre? Jozef mag dan in die kouwe stal staan te glimlachen, maar je hoort hem denken, "Jezus Christus, mirre? Ik wil glühwein, nondjejuu"!