Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi: de es

Algemeen

Sint-Oedenrode  - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 29: De Es (Fraxinus excelsior)

Essen horen als inheemse boom echt in ons land thuis. Ze groeien vooral op vochtige en voedselrijke bodems en kunnen goed tegen overstroming in de winterperiode. Opvallend zijn de samengestelde bladeren en de tegenover elkaar staande dikke knoppen, die donkerbruin tot zwart zijn.
De hangende bloemetjes verschijnen in april of mei, voordat de boom in blad staat. Sommige bomen bloeien met alleen mannelijke bloemen, andere met alleen vrouwelijke of met beide vormen. Het zaad hangt vaak de hele winter in bruine trosjes aan de boom. Opvallend voor een soort van ons klimaat is dat deze erg vorstgevoelig is. Doordat de boom laat uitloopt zijn de jonge scheuten soms in de winter nog niet voldoende uitgegroeid waardoor ze kunnen bevriezen. Ook de knoppen kunnen bevriezen en bij strenge vorst kan zelfs de stam opensplijten.
Essenhout is taai en schokbestendig en wordt gebruikt voor alles wat sterk en buigzaam moet zijn. Stelen van schoppen, bijlen en ander gereedschap worden al eeuwenlang vooral van essenhout gemaakt. Tegenwoordig geldt dat ook voor liggers van gymnastiektoestellen, springplanken en andere sportartikelen.
Als belangrijke soort voor geriefhout werden Essen vaak als knotboom of hakhout geteeld.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van a.s. woensdag.