Afbeelding

Geen tijd om uit het raam te kijken…

Algemeen

Meierijstad - Wij Nederlanders zijn vrij goed in stigmatiseren. Daar weten ambtenaren alles van. Ze worden steevast voor het lapje gehouden. Altijd vakantie, heel de dag uit het raam kijken… Je kent de opmerkingen wel. Wie een dagje meeloopt in het gemeentehuis weet dat dit beeld vrijwel nooit terecht is. Het is hard werken om een gemeente draaiende te houden. Via deze rubriek kom jij te weten wat er daadwerkelijk achter de voordeur van het gemeentehuis gebeurt. In de eerste aflevering spreken we met Marijke Wilms. Zij is gemeentesecretaris en zwaait de scepter in het gemeentehuis.

"Iedereen straalde uit: dit gaan we fixen!"

Ze is minstens zo belangrijk als de wethouders, verschijnt zo nu en dan in de media, spreekt vaak in het openbaar, maar blijft relatief onbekend voor het grote publiek. In deze situatie gedijt de 49-jarige Marijke Wilms uit Oijen goed, zo zegt ze zelf. Ze is moeder van twee jongens en een meisje. Pubers in de leeftijd van 14 tot 18. "Heerlijk, die jonge mensen in huis", vertelt ze met een twinkeling. Verder is ze vooral heel druk met haar gevarieerde baan.
Wat doet een gemeentesecretaris eigenlijk? "Ik ben algemeen directeur van de gemeentelijke organisatie. Ik heb dan ook de dagelijkse leiding op me. Daarnaast adviseer ik het college in haar besluitvorming en bekijk ik of dat allemaal goed gebeurt. Belangrijk in deze is dat ik altijd neutraal ben. Ik heb geen politieke voorkeur." Marijke stelt de wethouders en de burgemeester vragen. Past het binnen het beleid? Binnen de bestuurlijke ambities? In haar werkweek vergaart ze overal kennis en informatie om een advies te kunnen geven. Bij de talrijke specialisten die werken voor gemeente Meierijstad, maar ook tijdens regionale overleggen. "Daarin wissel ik met andere gemeentesecretarissen ideeën en werkwijzen uit. Zo kom ik te weten hoe andere gemeenten omgaan met bepaalde aspecten zoals bijvoorbeeld duurzaamheid of gezondheidszorg. We wisselen ervaringen en ideeën uit en ik breng onze medewerkers graag in verbinding met de andere gemeenten. Onze medewerkers onderzoeken het of werken het uit tot beleid."

Lees het complete interview in DeMooiRooiKrant van komende maandag.