Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Géén eenzame kerst voor Ferri Louwers

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor ieder taboe zal vast een sociologische verklaring zijn, en sommige taboes zijn voor een doorsnee mens ook wel te begrijpen. Maar het taboe rond eenzaamheid? Oké, bij mensen met een hoge leeftijd is het een erkend maatschappelijk probleem. Maar dat geldt niet voor jongeren, althans niet binnen hun eigen kring.

"Ik denk dat het iets is waarmee ze niet gezien willen worden", gist Ferri Louwers uit Boskant. Hij begrijpt het niet, herkent het in ieder geval niet bij zichzelf. Ferri is ook eenzaam, tenminste … tot voor kort. Ferri, in het dagelijks leven zelfstandig glazenwasser waardoor hij ook amper een netwerk kan opbouwen, zette via Facebook een oproep online. Openbaar. En dat heeft ie geweten.

Post
De post van Ferri, die hij laatst plaatste op Facebook: "Een date, een feestje, of gewoon vriendschap! Nou komt ie... ik ben Ferri Louwers, 22 jaar en woon in het mooie Sint-Oedenrode. Helaas kan ik over mezelf zeggen dat ik nooit vaste vrienden heb gehad. Wel voor een hele tijd, maar nooit een vaste groep. Ik heb een eigen bedrijf en werk ook nog bij Domino's in Best. Ik ontmoet weinig nieuwe mensen van mijn leeftijd, en daarom deze post. Natuurlijk is het mooi als ik er een liefde aan over houd, maar dat is niet mijn directe inzet. Ik zou gewoon eens wat meer mensen willen ontmoeten, en spreken.
Ik ben nog jong en houd dus wel van een feestje, of uitgaan. maar ook houd ik van fitness, darten en veel leuke activiteiten doen, ik ben ook een groot dierenliefhebber en heb zelf ook een prachtige hond. Ik heb nooit goed gezelschap gehad om op vakantie te gaan, maar ook een mooie vakantie is iets wat ik zeker wil gaan doen in de toekomst.
Ik ben vast nog een hoop vergeten maar als je denkt dat wij een klik kunnen hebben op wat voor manier dan ook, dan zou ik het leuk vinden als je me een berichtje stuurt! Dan kunnen we altijd nog zien of we eens wat gaan drinken of ondernemen!
EENZAAMHEID ONDER DE JEUGD KOMT VEEL VOOR, IK WIL HIER GRAAG OP DEZE MANIER MEER AANDACHT VOOR, NIEMAND VIND HET LEUK OM DAG IN DAG UIT NIEMAND TE SPREKEN OF LEUKE VRIENDEN TE KUNNEN BEREIKEN. Ik zal vast en zeker ook nare reacties hier op krijgen, maar deze post speelde al een hele tijd in mijn hoofd en moest het dus plaatsen van mijzelf!"

Explosie
Ferri wist best hoe sommige posts op Facebook kunnen exploderen en voorzag zelf ook wel behoorlijk wat reacties, maar omdat het geen wereldnieuws was zou dat ook nog best mee kunnen vallen. Maar dat laatste gebeurde niet. Het aantal likes en hartjes schoot met tientallen en al gauw met honderden tegelijk omhoog, en het regende ook opmerkingen. Ferri had blijkbaar een open zenuw geraakt. In de eigen wereld van de eenzamen, maar ook van mensen die met hen begaan zijn, en van mensen die helemaal blij werden van zijn openhartigheid, en het bespreekbaar maken van het onderwerp wat geen taboe zou mogen zijn.

Maar dat alles valt nog in het niet bij het aantal messenger-chats dat hij kreeg. "Vooral jongeren, met een persoonlijke reactie, willen niet dat iedereen dat ziet." Heeft hij ook nare reacties gehad, zoals hij had voorzien? "Helemaal geen! Er waren wel reacties waar ik niks mee kon, wel 50 van homo's die een andere homo zochten. Trouwens ook van dames rond de 30, 40 die wel wat meer wilden dan gewoon gezelschap haha.

Vóór mijn post had ik weinig moeite met slapen, maar nu doe ik soms geen oog meer dicht door al die chats en berichten, op de gekste tijden soms. Ik moet dat ding gewoon uitzetten. Het zal nog wel even duren voordat ik ze allemaal beantwoord heb. Veel heb ik er al bedankt voor de reactie, maar laten weten dat ik niet met ze verder wil. Of het wat heeft opgeleverd? Absoluut. Een gesprek met een groep, op 8 december op pad geweest met twee mensen, nog geen één op één maar dat gaat zeker nog komen.

Of ik nog een advies heb aan andere jongeren die eenzaam zijn? Doe hetzelfde als ik heb gedaan. Als je maar een of twee goede vrienden hebt, schiet het ook niet op met je netwerk. En hoe langer je blijft hangen in je eenzaamheid, hoe lastiger het wordt om zo'n stap te nemen."