Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Vervanhunbedraadsleden
Ja, lees dat woord nog maar eens. We evalueren onze rubriek De Politiek Dichterbij. Met name voor de raadsleden buiten Rooi was dit een uitgelezen kans om hun betrokkenheid óók bij de Rooise bevolking warm te houden toen de raadszetel eenmaal binnen was. Voor een oplage van 13.000 in Rooi plus 3000 in de regio, doorplaatsingen naar de MooiSchijndelkrant met een oplage van 12.500 nog niet meegerekend, minstens een halve pagina cadeau. Recent is de verspreiding in de regio op veler verzoek een tandje bijgeschakeld.
Jarenlang liep De Politiek Dichterbij als een speer, ook bij de doorstart in Meierijstad. De nieuwe wethouders deden enthousiast mee, evenals de raadsleden uit Schijndel en Veghel. Op hun portretten kwamen zonder uitzondering positieve tot enthousiaste reacties. De lokale krant wordt door íedereen gelezen, weet ook de Meierijstadse gemeenteraad die eind 2017 unaniem besloot om de afgeschafte publicaties over vergunningen opnieuw in de gemeentepagina op te nemen.
Vanaf november 2017 kwam er echter een kentering. Regelmatig werden afspraken niet nagekomen, afgezegd zonder vervolg, raadsleden reageerden niet op de uitnodiging, of lieten ons team hun werk voor niks doen om vervolgens niks meer van zich te laten horen.

Proef op de som
Waarom? We namen de proef op de som met een belangstellingsregistratie onder (uiteindelijk) 23 raadsleden die nog niet eerder waren uitgenodigd. Ieder kreeg een persoonlijke mail om hun interesse kenbaar te maken. Elf raadsleden, tien uit Veghel en een uit Schijndel, lieten niets van zich horen, kwamen hun afspraken niet na of reageerden niet op de persoonlijke uitnodiging. We kregen daardoor ook geen antwoord op de door ons gestelde vraag wat daarvan de reden was. Nonchalance? Desinteresse? Chauvinisme? Ver-van-mijn-bed? Verkiezingen nog niet in zicht? Een bewuste keuze? Sommigen namen nog de moeite om hun cv met fotootje op de gemeentesite te zetten. Door hoeveel kiezers zal dat zijn gelezen? Om straks weer verlenging te krijgen van hun bijbaantje tegen een kleine € 1500 per maand, exclusief onkostenvergoeding en aanwezigheidspremie, zullen ze vast wel iets hebben gedaan voor hun kiezers. Zou iedereen nog weten wát?
Met een druk op de knop kan iedereen de interviews lezen met de raadsleden, die wél de moeite namen om zich aan de Rooise burgers voor te stellen en behalve hun politiek stokpaardje ook iets over hun privéleven te vertellen. Via https://www.mooirooi.nl/, typ bij het witte loepje rechts bovenaan 'De Politiek Dichterbij' in en u krijgt ze op een rijtje.

Prognose
Als de neerwaartse trend in de opkomstpercentages doorzet, kunnen de raadsleden die niet hebben meegewerkt in de spiegel kijken. Daar zijn ze in ieder geval zichtbaar. Hoe dat in Meierijstad zal uitpakken is koffiedik kijken, er spelen immers verschillende factoren mee, maar een prognose is wel te maken. Neem de raadsleden die eerst nog onbekend waren in de andere fusiegemeentes, en extrapoleer die cijfers over heel Meierijstad. Neem Hart voor Schijndel, die naam alleen al vráágt gewoon om een voorbeeldfunctie in dit rekensommetje. Ze waren bekend bij ruim een kwart van de 80.000 inwoners van Meierijstad, en behaalden 3 van de 35 raadszetels. Als zij zich tegen verkiezingstijd in Rooi en Veghel even gewaardeerd én bekend hebben weten te maken als destijds in Schijndel, gaan ze in theorie van 3 naar 11 zetels. Natuurlijk danken ze die bekendheid dan niet alleen aan hun interview bij De Politiek Dichterbij – het is niet te hopen zelfs. Maar ze gaven wél hun visitekaartje af.
Iedere kern heeft een eigen contactwethouder, maar als raadsleden zich dat ook gaan toe-eigenen kun je je afvragen wat er van dat 'Meierijstad, dat zijn we samen' terecht gaat komen. Maar wacht eens, 'Meierijstad dat zijn we samen' was toch hét doel uit het coalitieakkoord? Daar hoeft de oppositie het toch niet mee eens te zijn? Precies.
Maar weet u waar de tien van de elf raadsleden zitten die niét meegewerkt hebben aan De Politiek Dichterbij? U raadt het al: in de coalitie.

Hadden we deze aflevering niet beter even kunnen vasthouden tot verkiezingstijd? Misschien wel. Het zou voor zwevende maar ook voor calculerende én principiële kiezers het verschil kunnen maken. Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl