Afbeelding
Foto: Ad van Esch

Bijzondere bomen in Rooi: De Rode Paardenkastanje

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 27.

De Rode Paardenkastanje (Aesculus x carnea)

De Witte Paardenkastanje is in een eerdere aflevering al besproken. Daarbij is aan de orde gekomen dat de bladeren hiervan elke zomer al vroeg bruin worden vanwege de larven van de Paardenkastanjemineermot.
Nog veel ernstiger is de aantasting door de kastanjebloedingsziekte, waardoor al vele Paardenkastanjes ten gronde zijn gegaan. De meeste van de kastanjes op de Rooise markt zijn hierdoor aangetast en verschillende moesten al gerooid worden. Daarom is het een goed bericht dat er ook soorten zijn die geen of veel minder last hebben van deze aantastingen, zoals de Rode Pavia (Aesculus pavia) en enkele kruisingen van de Rode Pavia met de Witte Paardenkastanje. De Rode Paardenkastanje (Aesculus x carnea) is als kruising tussen de Witte Paardenkastanje en de Rode Pavia rond 1800 in Duitsland ontstaan, waarna er in Frankrijk verder mee gekweekt is. De boom bloeit iets later dan de witte vorm en blijft ook wat lager dan deze, zo'n 20 meter. De bladeren worden minder aangetast door de Kastanjemineermot en ook wat betreft de bloedingsziekte is het minder ernstig gesteld dan bij de Witte Paardenkastanje.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week