De tussenstand op dit moment.
De tussenstand op dit moment. Foto: Henri van Hoorn

Woningbouw Meierijstad: geen daden, maar woorden

Algemeen

Meierijstad / Sint-Oedenrode - Alle mooie woorden, rapporten en plannen ten spijt, wil het nog steeds niet vlotten met de woningbouw in Meierijstad. Op de beeldvormende avond donderdag lieten de bestuurders van de woningbouwcorporaties in Meierijstad althans nog geen enkele vervolgstap zien van hun prestatieafspraken met het college, die inmiddels ruim een jaar geleden zijn bekrachtigd.

De aanwezige gemeenteraadsleden waren daar sceptisch over en maanden de woningbouwcorporaties tot spoed. Zo is nog steeds niet vastgelegd waar de 109 sociale huurwoningen in 2019 gebouwd gaan worden.
Volgens de corporaties bestaat er verschil in inzicht met de coalitiepartijen welke locaties dat dan zouden moeten zijn. De coalitiepartijen zien dat het liefst op inbreidingslocaties in de kernen, de corporaties willen vaker kijken naar uitbreidingslocaties. In de discussie tussen raadsleden en corporaties bleek er ook verschil in inzicht over de keuzes bij de kleine kernen. Omdat de wachtlijsten daarvoor (uiteraard) korter zijn, zijn de corporaties daar 'voorzichtiger' en kan het college beter kiezen voor koopwoningen, stelden ze.
De corporaties vormden overigens niet op alle onderwerpen één front. De grondprijs van 230 euro per vierkante meter die het college wil, was voor Area en Woonmij akkoord, maar BrabantWonen vond die veel te hoog vergeleken met andere steden in de regio.