Afbeelding

De koning op bezoek in Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 22 april 1809 bezocht de 28-jarige Lodewijk Napoleon Sint-Oedenrode. Hij was door zijn broer, de Franse keizer, tot koning van Nederland benoemd.

Rooienaar Lindert van Himbergen had vijfeneenhalve dag gewerkt aan een ereboog, de klokken werden geluid, alle vlaggen hingen uit en bijna alle 3104 Rooienaren stonden langs de kant van de weg te zwaaien. De jonge koning kwam o.a. kijken naar de voortgang van de bouwwerkzaamheden van het kleine kerkje dat voor de protestanten aan de oude Knoptoren werd gebouwd. Hij had geld gegeven voor de bouw van dat kerkje, want na ruim 150 jaar moesten de protestanten de grote Martinuskerk weer aan de katholieken teruggeven, en ze konden niet meer terecht in de oude kerk die vastzat aan de Knoptoren want die had geen dak meer…
Het was merkwaardig dat Rooi zo opgetogen was bij de komst van een koning die namens de keizer van Frankrijk kwam regeren, maar het valt te begrijpen omdat de Franse bezetter godsdienstvrijheid bracht. De katholieken kregen hun grote kerken terug en mochten in het openbaar hun godsdienst weer belijden. Lodewijk Napoleon reisde weer verder en bijna overal trof hij conflicten aan over de teruggave van de kerken. En in veel dorpen en steden gaf hij de protestanten geld voor de bouw van een klein kerkje. Het is dus logisch dat die kerkjes Lodewijkskerkjes worden genoemd. In Meierijstad hebben Veghel en Schijndel ook zo'n kerkje.
Afgelopen zondag waren op uitnodiging van de Stichting Knoptoren in het (Lodewijks)kerkje van de Knoptoren bijna dertig vertegenwoordigers van Brabantse Lodewijkskerkjes bij elkaar om met elkaar kennis te maken en kennis te delen. Alle kerkjes zijn rijksmonumenten, worden vaak niet meer als 'kerk' gebruikt en zijn allemaal op zoek naar een toekomst op stevige financiële basis. Hans van den Eeden, schrijver van het boek 'Leve de koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland' gaf een kleine lezing over het ontstaan van de kerkjes en beloofde nu te beginnen aan een boek over alle Lodewijkskerkjes. En aan het eind van de bijeenkomst werd afgesproken elkaar volgend jaar weer te treffen en de ontstane contacten intensief te gaan gebruiken!