Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi: de beuk

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 24.

De Beuk (Fagus sylvatica)
De beuk is een van de boomsoorten die in Nederland van nature thuishoren. Toch is de historie in onze omgeving niet zo lang, want beuken verschenen hier pas zo'n 4.000 jaar geleden.
In de Middeleeuwen moeten er nog veel beukenbossen zijn geweest , gezien de vele plaatsnamen die naar deze boom verwijzen. Voorbeelden hiervan zijn Boekel, Boekelo en mogelijk ook Boxtel.
Veel van de aangeplante beuken in Nederland zijn rood- of bruinbladig. Dit is een natuurlijk ontstane variatie, op basis waarvan ook speciale bruinbladige selecties zijn gekweekt. Vanaf de 18e eeuw werden veel bruine beuken geplant in parken , maar met name ook op begraafplaatsen.

De 'Wereldboom' bij de Ollandse kerk (Fagus sylvatica 'Purpurea')
In Olland staat een heel speciale boom vóór het kerkhof. Het is een bijzonder grillig vertakte bruine beuk, waarschijnlijk geplant rond 1865. Toen werd namelijk de parochie opgericht en de eerste Ollandse kerk gebouwd. In 2015 werd de omtrek van de boom gemeten op 1,30 meter hoogte. Deze was toen 500 centimeter, bij een totale hoogte van 23 meter.
De boom heeft in zijn ruim 150-jarig bestaan heel wat meegemaakt, met name toen Olland in de vuurlinie lag in september-oktober 1944. Duitse troepen beschoten vanuit Olland de geallieerden die de smalle 'Corridor' naar Arnhem hadden bevrijd.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant